”On tiedetty jo sata vuotta, että maskeista on hyötyä” – Päivi Räsänen näkee hallituksen epäselvissä maskilinjauksissa arvovaltakysymyksen

14.10.2020 klo 14:22 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta antoi luottamuksensa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle äänin 106-79.

Kristillisdemokraateilla oli äänestyksessä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan vapaat kädet, mutta valtaosin ryhmä äänesti epäluottamuksen puolesta.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo, että kristillisdemokraattien kansanedustajilla on minsiteri Kiurua koskevassa luottamusäänestyksessä vapaat kädet.

– Mutta valtaosin äänestämme epäluottamuslauseen puolesta, hän kertoo eduskunnan Valtiosalissa pidetyssä YLE:n erikoislähetyksessä ennen äänestystä.

Räsäsen mukaan hallitus on tehnyt maskiviestinnässä selkeitä virheitä, jotka ovat vaikuttaneet kansalaisten luottamukseen tämän hetkisiin ohjeisiin ja suosituksiin. Eli siihen, miten motivoituneesti kansanlaiset ovat ottaneet maskit käyttöön.

– Matkustin viikko sitten metrolla, ja aika harva siellä maskia käytti vaikka siitäkin on vahva suositus pääkaupunkiseudulla, Räsänen muistuttaa.

– Juututtiin sellaisiin perusteluihin, jotka eivät kestä tieteellistä tarkastelua. On tiedetty jo sata  vuotta, että maskeista on hyötyä. Itse olen lääkäri ja terveydenhuollossa tämä tiedetään kyllä

Keväällä asiasta tuli Räsäsen mukaan selvästi arvovaltakysymys.

– Ensin sanottiin, että maskeista ei ole hyötyä, ja sitten sitä vielä vahvistettiin täysin turhalla tutkimuksella.

– Juututtiin sellaisiin perusteluihin, jotka eivät kestä tieteellistä tarkastelua. On tiedetty jo sata  vuotta, että maskeista on hyötyä. Itse olen lääkäri ja terveydenhuollossa tämä tiedetään kyllä, Räsänen lataa.

Hän muistuttaa, että maskeista on kokemuksia myös epidemioiden hoidossa. Hän kertoo ymmärtävänsä silti sen, että keväällä kirurgisia maskeja ei yksinkertaisesti ollut riittävästi saatavilla, kun niitä ei riittänyt tarpeeksi edes terveydenhuollon henkilökunnalle.

– Se oli tosiasiallinen syy. WHO avoimesti sanoi, että juuri sen vuoksi niitä ei suositella, että niiden pitää riittää terveydenhuollon henkilöstölle.

– Meillä tästä tuli arvovaltakiista, tämä olisi pitänyt tunnustaa ja sen jälkeen neuvoa kansalaisia käyttämään kangasmaskeja, koska niilläkin on oma vaikutuksensa, Räsänen linjaa.

 

Ylös