OmaTahto2020 -kansalaisaloite aborttilain väljentämiseksi keräsi vajaassa kuukaudessa yli 50 000 nimeä – ”Liukuhihna-abortti torjuttava”, vaatii Päivi Räsänen

19.10.2020 klo 11:14 Politiikka Merja Eräpolku

Aborttilain väljentämistä ajava Oma tahto 2020-kansalaisaloite saavutti vajaassa kuukaudessa 50 000 allekirjoituksen tavoitteen, ja päätyy eduskunnan käsittelyyn. Kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että ”kansalaisaloite liukuhihna-abortista tulee torjua ja sen sijaan vahvistaa lapsen oikeus elämään”.

OmaTahto-kansalaisaloitteessa vaaditaan, että lakia raskauden keskeyttämisestä tulee muuttaa siten, että raskaana oleva saa pyytäessään keskeytyksen alle 12 viikkoa kestäneessä raskaudessa. Aloitteen mukaan raskaudenkeskeytyksen edellytyksistä tulee poistaa vaatimus erillisistä perusteluista ja kahden lääkärin erillisistä lausunnoista.

– OmaTahto2020 kansalaisaloite on lakiehdotus, joka esittää, että Suomen yli 50 vuotta vanha lainsäädäntö raskauden keskeyttämisestä päivitetään vastaamaan tämän päivän eettisiä ja lääketieteellisiä standardeja, aloitteen verkkosivuilla kerrotaan.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen toteaa, että aloitteen tavoitteena on vapaa abortti, jonka saamiseksi ei vaadittaisi mitään perustetta.

– Lakimuutos veisi pohjan pois naisen elämäntilanteen ja sosiaalisten ongelmien selvittelyltä ja vaihtoehtojen harkinnalta. Lääkäristä tulisi kumileimasin, nainen jäisi vaille apua elämäntilanteessaan ja lapsi menettäisi oikeuden elämään ilman harkintaa.

Räsänen toteaa, että abortissa ei ole kyse vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa, vaan myös oikeudesta kajota kuolettavasti lapsen kehoon.

– Uskalletaanko Suomessa käydä keskustelua siitä, mistä ihmisen elämä alkaa? Onko oikein surmata puolustuskyvyttömiä lapsia äitinsä kohtuun?

Biologisesti ihmisyksilön elämä alkaa hedelmöittymisestä. Aloitteen tavoitteena on vapaa abortti ilman perusteita 12. raskausviikkoon asti.

– Tämän ikäisen sikiön sydän sykkii, aivosähkökäyrä voidaan tunnistaa, vauva imee sormiaan ja varpaitaan ja tekee kuperkeikkoja. On epä-älyllistä väittää, että ihmisyys alkaisi siinä vaiheessa, kun vauva työntyy synnytyskanavasta ulos.

Räsänen korostaa, että myös lapsen oikeudet tulisi ottaa aborttikeskustelussa myös huomioon.

– Erityisesti ihmettelen, miksi Suomessa ei ole herätty myöhäisten aborttien ihmisoikeusloukkauksiin. Abortti on Suomessa laillinen kaikilla perusteilla 20. raskausviikkoon asti ja vammaisuutta epäiltäessä 24. raskausviikkoon asti.

Myöhäisessä raskaudenkeskeytyksessä synnytetään kuolemaan jätettävä lapsi, jonka ikätovereita hoidetaan keskoskaapeissa ja joka saattaa elää tunteja syntymänsä jälkeen.

Liukuhihna-aborttien sijaan tulisi kehittää tukitoimia naisille, jotka ovat tulleet raskaaksi vaikeassa elämäntilanteessa.

– Liukuhihna-aborttien sijaan tulisi kehittää tukitoimia naisille, jotka ovat tulleet raskaaksi vaikeassa elämäntilanteessa. On kestämätöntä, että hyvinvointiyhteiskunnassa vuosittain tehdään yli 9000 raskaudenkeskeytystä sosiaalisin perustein. Sosiaalisia ongelmia tulee ratkoa sosiaalipoliittisin keinoin, ei elämään kajoamalla.

Hedelmättömyyden lisääntyessä Suomessa on yhä enemmän lapsettomia pareja, jotka toivovat adoptiolasta.

– Aborttia perustellaan usein kauniilla ajatuksella, että jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna. Jos omilla vanhemmilla ei ole voimavaroja ottaa lasta vastaan, avoimia sylejä ja sydämiä löytyy syntyvälle lapselle. Jokainen vauva on arvokas ja toivottu, Räsänen sanoo.

OmaTahto2020 on kansalaisaloitetteen tekijöiden mukaan oikeus vapaaseen ja turvalliseen raskaudenkeskeytykseen on keskeinen osa naisten kehollista itsemääräämisoikeutta, eikä Suomen laki raskauden keskeyttämisestä kunnioita raskaana olevan itsemääräämisoikeutta.

– Miten on mahdollista, että tasa-arvostaan tietoiset suomalaiset naiset ovat tyytyneet tällaiseen lainsäädäntöön, joka on ulkoistanut päätöksenteon naisen kehosta lääkärikunnalle, esineellistää naisia ja vaatii heitä antamaan intiimejä selvityksiä elämästään?, kysyy Minna Canth -akatemiaprofessori Johanna Niemi Turun yliopistosta kansalaisaloitteen kampanjasivun blogikirjoituksessaan.

– Suomen nykyisen lain mukaan raskaudenkeskeytyksen saamiseen ei riitä raskaana olevan oma tahto. Monissa muissa Euroopan maissa ja kaikissa Pohjoismaissa raskaudenkeskeytyksen saa pyynnöstä, ilman erillisiä perusteluja, kampanjasivuilla todetaan.

Ylös