”Maskin takana totuus näyttää olleen eniten hukassa” – Sari Tanus muistuttaa, että koronakriisissä tarvitaan erityistä luottamusta päättäjien sanomisiin

21.10.2020 klo 11:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa sanomalehti Tamperelaisen kolumnissaan, että koronakriisin keskellä tarvitaan erityistä luottamusta päättäjiin ja toisiimme.

– Maskin takana totuus näyttää olleen eniten hukassa, Tanus sanoo.

Hän muistuttaa, että viime viikkoina kukaan ei ole voinut välttyä kuulemasta keskustelua siitä, mitä kukin on sanonut suojamaskien käytöstä, onko sanonut vai eikö ole ja mitä sanoessaan on tarkoittanut.

– Ainoastaan totuus on tainnut olla hukassa, Tanus kirjoittaa.

– Jos aiomme selvitä myös tästä kriisistä ja tehdä oikeita päätöksiä, meidän tulee voida luottaa siihen, mitä meille sanotaan ja mitä asioista kerrotaan

Hän huomauttaa, että kun pääministeri puhuu maskeista tai kertoo, ettei ole kuullutkaan valtioneuvostossa toimivasta sateenkaariverkostosta, on suomalaisilla oikeus olettaa, että hän puhuu totta.

– Faxi, vaaliraha, Posti. Meillä on monia surullisia esimerkkejä siitä, miten poliittisille johtajille on käynyt heidän poiketessaan totuudesta. Monesti myös yhtä merkittävää tai jopa merkittävämpää on se, mitä ei sanota, kuin mitä sanotaan. Totuuden synonyymi ei ole vaikeneminen, Tanus sanoo.

Hänen mukaansa maskikeskustelu on opettanut sen, kuinka tärkeää on totuuden puhuminen. Ilman totuutta kun ei ole luottamusta. Tanus muistuttaa, että Suomi elää sotien jälkeisen ajan yhtä vaikeinta kriisiä.

– Jos aiomme selvitä myös tästä kriisistä ja tehdä oikeita päätöksiä, meidän tulee voida luottaa siihen, mitä meille sanotaan ja mitä asioista kerrotaan.Tarvitsemme luottamusta päättäjiin,  luottamusta toisiimme.

– Puhutaanpa sitten suojamaskeista, lastensuojelun tilasta, identtiteettihaasteissa kamppailevista nuorista tai raitiovaunupäätöksistä, ei voi olla sinun totuuttasi tai minun totuuttani. Totuus ei pala tulessakaan. Tämä on meidän kaikkien hyvä muistaa.

Tanus muistuttaa, että luottamus on ollut yksi niistä peruspilareista, joiden varaan suomalainen yhteiskunta on vuosikymmenten ajan rakentunut. Suomalaisen sanaan on voinut uskoa ja luottaa. Se mitä on luvattu, on myös pidetty.

– Siinä yksi syy, miksi olemme pystyneet rakentamaan yhteiskuntaamme sellaiseksi, kun se nyt on ja miksi vaikeimmistakin tilanteista on selvitty.

Ylös