Ympärileikkaukselle jo olemassa selkeät ohjeet

23.10.2020 klo 14:41 Kolumnit Antero Laukkanen

Lakivaliokunta otti kansalaisaloitteeseen tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisesta yksimielisen kannan mietinnössä 30. syyskuuta: silpomisen kriminalisointia ja rangaistavuutta on täsmennettävä ja selkiytettävä rikoslaissa. Valiokunta halusi käsitellä myös poikien ympärileikkausta. Vastustin näiden kahden asian yhdistämistä, koska tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus ovat toimenpiteenä toisistaan poikkeavia. Oletin kansalaisaloitteen allekirjoittajista monen ajattelevan samoin, ettei haluta lailla kieltää kansalliseen kulttuuri-identiteettiin ja uskontoon jo vuosituhansia kuulunutta poikien ympärileikkausta.

Mikäli poikien ympärileikkaus olisi terveysuhka, se olisi kielletty jo aikoja sitten. Yhdysvalloissa arviolta 70% miehistä on ympärileikattuja.

Mikäli poikien ympärileikkaus olisi terveysuhka, se olisi kielletty jo aikoja sitten. Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa se on säädetty lailliseksi tietyin ehdoin. Suurin osa poikien ympärileikkauksista tehdään ei-uskonnollisin perustein terveyshyötyihin vedoten. Yhdysvalloissa arviolta 70% miehistä on ympärileikattuja. Suomessa STM antoi 2015 ei-lääketieteellisin perustein tehtävästä pojan ympärileikkauksesta selkeät, riittävät ohjeet. Lisäsääntelylle ei mielestäni ole tarvetta.

Moni poikien ympärileikkausta vastustava vetoaa lapsen itsemääräämisoikeuteen ja koskemattomuuteen. Asia ei ole yksinkertainen, sillä laki velvoittaa huoltajia tekemään lapseen liittyviä ratkaisuja ja päätöksiä hänen itsemääräämisoikeudestaan huolimatta aina täysi-ikäisyyteen saakka. Osa näistä ratkaisuista koskee lapsen terveyttä, osa uskontoa. Me KD:ssa olemme korostaneet vanhempien vastuuta ja velvollisuuksia sekä lapsen kasvurauhan kunnioittamista.

Perussuomalaiset esittää poikien ympärileikkauksen kieltämistä ja säätämistä rangaistavaksi. Lakivaliokunnassa PS hävisi äänestyksen 3-14. Onneksi, sillä muutoin Suomesta olisi tullut maailman ensimmäinen maa, joka kriminalisoi poikien ympärileikkauksen. Tämä on merkittävä uskonnonvapauskysymys. Ympärileikkaus on osa juutalaista identiteettiä ja yhteisön jäsenyyttä. On oikeutettua kysyä, haluavatko perussuomalaiset kriminalisoida myös juutalaisuuden?

Ylös