– On ristiriitaista, että adoptio on pitkä ja vaikea prosessi, mutta abortti pyritään saamaan mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi, Sari Tanus kritisoi OmaTahto2020-aloitetta

2.11.2020 klo 14:56 Politiikka Samuli Rissanen

– Kansalaisaloite OmaTahto2020 ajaa Suomen aborttilakiin ”liukuhihnamallia, lääkäri ja kansanedustaja Sari Tanus arvioi.

Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus kritisoi voimakkaasti OmaTahto2020- kansalaisaloitetta, jonka mukaan mitään perusteluja sikiön elämän lopettamiseksi ei enää tarvittaisi vaan abortin saamiseksi riittäisi pelkästään naisen ilmoittama oma tahto.

Toisen lääkärin tapaaminen ja lausunto poistuisivat niin ikään kaikista alkuraskauden aborteista. Raskaudenkeskeytyksen toteuttaisi terveydenhuollon yksikössä heti se lääkäri, jolle pyyntö esitetään, joka tekisi tutkimukset ja joka velvoitettaisiin välittömästi tutkimusten jälkeen antamaan tiedot ja lääkemääräykset raskaudenkeskeytyksen tekemiseksi.

– Olipa kyse mistä toimenpiteestä tahansa, lääkärin velvollisuutena on aina tehdä huolellinen arvio. Ehdotettu malli poikkeaisi vaaditusta käytännöstä ja tekisi lääkäristä vain kumileimasimen vaikka lääkärillä on kuitenkin vastuu potilaista ja tehtävistä toimenpiteistä, Tanus sanoo.

– Entä isän oikeus omaan lapseen? Meillä on isiä, jotka olisivat halunneet pitää lapsen, mutta nainen on tehnyt abortin. Omatahto2020- aloitteessa ei isiä mainita.

Gynekologina pitkään työskennellyt Tanus muistuttaa, että hyvän hoitokäytännön mukaisesti potilaille on varattava riittävästi aikaa kiireettömään keskusteluun ja tilanteen selvittämiseen. Potilaan oikeuksiin kuuluu saada riittävästi tietoa tilanteesta ja eri vaihtoehdoista – niin abortista, sen merkityksestä ja vaikutuksista, kuin raskaustilanteesta, tarjolla olevista tukitoimista raskautta taloudellisesti tai muutoin haasteellisessa elämäntilanteessa jatkettaessa ja vaihtoehtona myös adoptiosta ja avoimesta adoptiosta.

– Raskaana olevan naisen todellinen oma tahto voi olla toinen kuin mitä hän alkuun sanoo. Epävarmuus, paniikki ja pelko ovat usein työntäneet pikaisiin ratkaisuihin, joita monet ovat myöhemmin syvästi katuneet. Osa naisista päätyy aborttiin painostuksen alla, vastoin omaa tahtoaan, Tanus tietää.

Sen vuoksii levollisen alkuselvityksen, tutkimuksen ja vaihtoehtojen läpikäymisen jälkeen muutaman päivän harkinta-aika oman päätöksen itselle selventämiseksi ja vahvistamiseksi on paremminkin se, mitä tarvitaan, kuin aloitteen vaatima välitön raskaudenkeskeytyksessä eteneminen.

Aborttikeskusteluissa korostetaan Tanuksen mielestä usein vain naisen itsemääräämisoikeutta vaikka kyse on myös pienen lapsen perusihmisoikeudesta, oikeudesta elämään.

– Entä isän oikeus omaan lapseen? Meillä on isiä, jotka olisivat halunneet pitää lapsen, mutta nainen on tehnyt abortin. Omatahto2020- aloitteessa ei isiä mainita.

Hän muistuttaa niin ikään, että adoptiota ja avointa adoptiota nostetaan esiin aivan liian harvoin.

– Suomessa on paljon pariskuntia, jotka kipuilevat lapsettomuudesta ja haaveilevat vauvasta samanaikaisesti, kun monet aborttia pyytävät huokailevat, etteivät haluaisi tehdä aborttia, mutta toisaalta eivät voisi ottaa lastakaan vastaan.

– On ristiriitaista, että adoptio Suomessa on pitkä ja vaikea prosessi ja samanaikaisesti abortti pyritään saamaan mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi.

Ylös