– Media ja tutkimuslaitokset epäonnistuivat jälleen arvioimaan Yhdysvaltain vaalitulokseen vaikuttavia tekijöitä, toteaa Aki Ruotsala

4.11.2020 klo 16:09 Ulkomaat Merja Eräpolku

– Toivon, että jokainen ääni, joka Yhdysvaltain vaaleissa on annettu, myös lasketaan mukaan vaalitulokseen. Se on ehdottoman tärkeä asia vaalituloksen legitimiteetin kannalta, sanoo Aki Ruotsala arvioidessaan KD-lehdelle Yhdysvaltain presidentinvaalitilannetta.

– On ollut jenkkipolitiikan harrastajan karkkipäivä, toteaa Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala, joka on seurannut jälleen innokkaasti niin vaalikampailua kuin vaaliyönkin tapahtumia.

Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos on haastattelua tehtäessä vielä aidosti auki, mutta istuva republikaanipresidentti Donald Trump näyttäisi olevan monissa vaa’ankieliosavaltioissa parhaillaan niskan päällä. Tosin paljon ääniä on vielä laskematta.

– Valtamedia niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin on jälleen lyönyt kirveensä pahasti kiveen, sanoo Ruotsala.

Tilanne muistuttaa neljän vuoden takaista siinä mielessä, että jälleen selkeää demokraattiehdokkaan, tällä kertaa Joe Bidenin, voittoa ennakoineet gallupit ovat olleet pahasti pielessä.

– Medialla ja mielipidetutkimuksia tekevillä toimistoilla on vakava peiliin katsomisen paikka. Puolueeton ja objektiivinen vaalikampanjan seuranta tuntuu puuttuvan. Vaalitulos kertoo sen, että media on tässä jälleen epäonnistunut. Neljän vuoden takaisesta ei ole opittu, Ruotsala ihmettelee.

Suomessa tutkijoista oikeastaan vain Yhdysvaltain poliittista oikeistoa hyvin tunteva kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila on osannut nähdä Trumpin kannatuksen ja mahdollisuudet oikein.

– Hän ainoana Suomessa ennusti neljä vuotta sitten sen ilmiön, jonka kautta Donald Trump pystyi tulemaan valituksi.

– Yhdysvalloissa poliittinen todellisuus on paljon konservatiivisempi kuin ymmärrämme Suomessa, Ruotsala sanoo.

On vaarallista demokratian ja avoimen yhteiskunnan kannalta, jos osa äänestäjistä ei uskalla kertoa näkemyksiään.

Miksi mielipidetutkimukset antavat Trumpille liian alhaisen kannatuksen?

– On epäonnistuttu arvioimaan vaalitulokseen vaikuttavia tekijöitä.

Ruotsala muistuttaa, että varsin iso osa Trumpin kannattajista ei kerro kantaansa kyselyissä, vaan jostain syystä peittelee sitä.

– On vaarallista demokratian ja avoimen yhteiskunnan kannalta, jos osa äänestäjistä ei uskalla kertoa näkemyksiään.

– Median rooli ja vastuu on paljon laajempi kuin vain se, osataanko ennustaa vaalituloksia oikein. Ne luovat monella tavoin sallitun yhteiskunnallisen keskustelun tilan vaalikamppailun aikana.

Yhdysvalloissa presidentti Trump puhuu jatkuvasti ”FakeNewsistä” eli valeuutisista, samaan aikaan presidentin omat sanomiset ovat jatkuvasti median hampaissa, eivätkä kansalaiset enää luota medioihin yleisesti, vaan valikoivat itselleen sopivat kanavat. Tilanne on monella tavoin erilainen ja vakavampi kuin Euroopassa.

– Media on pirstaloitunut, politisoitunut ja monikanavaistunut viimeisen neljän vuoden aikana entisestään. Mediakenttää on enää vaikea hahmottaa.

– FoxNews on ollut aiemmin aika yksin selkeästi konservatiiveja yhdistävä media. Nykyisin se on maan seuratuin mediatalo ja myös aiempaa enemmän poliittisessa keskustassa. Liberaalimpi mediakenttä on luisunut yhä enemmän vasemmalle, eikä heillä ole ollut mitään hyvää sanottavaa Trumpista. Toisaalta myös konservatiivisen oikeiston puolelle on syntynyt paljon uudenlaisia vaihtoehtomedioita, erilaisia suosittuja podcast-lähetyksiä ja YouTube-kanavia, mielipidevaikuttajina toimivia sometähtiä, Ruotsala kuvaa.

– Yhdysvalloissa ollessani huomasin, että esimerkiksi liberaalina pidetyn valtamedian lähetykset ovat siellä selvästi poliittisempia ja enemmän kantaa ottavia kuin samojen kanavien lähetykset Euroopassa. Media on ylipäätään muutenkin siellä hyvin vahvasti polarisoitunut ja ”muunneltua totuutta” löytyy joka mediasta. Elämme paljolti totuudenjälkeistä aikaa.

Aki Ruotsala on innokas Yhdysvaltain politiikan seuraaja.

Ilmiöt, joita tapahtuu politiikan ja median maailmassa USA:ssa ovat tulossa myös Suomeen.

– Mielestäni myös Suomessa on havaittavissa painetta median politisoitumiselle ja keskustelun polarisoitumiselle.

Ruotsalan mielestä on medioiden ja toimittajien ammattitaidottomuutta, jos he eivät kykene tuomaan studioihin ihmisiä, jotka oikeasti ymmärtäisivät puolen yhdysvaltalaisten äänestäjien perusteita, joilla he puolensa vaaleissa valitsevat.

On tärkeää, ettei luoda sytykkeitä amerikkalaisen oikeistopopulismin ja vasemmistoanarkismin väkivaltaisuuksille.

Donald Trump totesi jo ensimmäisessä puheessaan vaalien ääntenlaskun aikaan aikovansa pyytää korkeimmalta oikeudelta uusien postiäänten rekisteröinnin keskeyttämistä, joka on edelleen mahdollista vaalipäivän jälkeenkin muun muassa Pennsylvaniassa.

– Vaikka tilanne on täpärä ja oikeuskäsittelyjen mahdollisuutta on vilauteltu, Yhdysvalloissa on ennakoiva lainsäädäntö myös hyvin täpäriä vaalitulostilanteita ajatellen. Uskon, että tilanne selviää varmasti oikeusvaltioperiaatteiden mukaan.

– On tärkeää, ettei luoda sytykkeitä amerikkalaisen oikeistopopulismin ja vasemmistoanarkismin väkivaltaisuuksille.

– Toivon maan vakauden ja väkivaltaisten yhteenottojen välttämiseksi, että vaalituloksesta tulisi mahdollisimman selvä ja yksiselitteinen. Vielä se on mahdollista, toteaa Aki Ruotsala.

 

Yhdysvaltojen vaalien tuloksesta ja tilanteesta keskustellaan Kristillisdemokraattien Teams-tapahtumassa Yhdysvaltojen vaalit 2020 -jälkilöylyt torstaina 5.11. kello 18 alkaen. Teamsin kautta toteutettavassa tapahtumassa tilannetta kommentoivat muun muassa Aki Ruotsala ja Asmo Maanselkä. Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät Kristillisdemokraattien Facebook-sivuilta.

Ylös