– Juutalais-kristilliset arvot hylkäämässä oleva Eurooppa ei ymmärrä, miten vakavista hyökkäyksistä Ranskassa ja Itävallassa oli kyse” – Sari Essayah kysyi synagogien ja kirkkojen turvallisuudesta Suomessa

5.11.2020 klo 16:59 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti kyselytunnilla esiin terrori-iskut, jotka ovat olleet hyökkäyksiä juutalais-kristillisiä arvoja kohtaan. Hän kysyi hallitukselta, ymmärtääkö se uhkan todellisuuden ja miten se on varautunut niihin Suomessa.

Viime päivien terroriteot ovat iskeneet eurooppalaisten arvojen ytimeen. Ranskan terrori-iskuun liittyi hyökkäys kirkkoon ja seurakunnan työntekijän brutaali murha. Itävallassa kyse oli puolestaan hyökkäyksestä synagogaa ja juutalaisyhteisöä kohtaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskuntaa, että vuosisatojen ajan Euroopassa on totuttu, että kirkoista ja jumalanpalveluspaikoista voidaan hakea suojaa.

– Siksi luulen, että juutalais-kristilliset arvot pikkuhiljaa hylkäämässä oleva Eurooppa ei ymmärrä, miten vakavista hyökkäyksistä näissä moilemmissa on kyse.

Onko mahdollista, että Suomessa jumalanpalveluspaikkoja kohtaan voi tulla vastaavia hyökkäyksiä

Essayah’n mukaan nämä olivat hyökkäyksiä eurooppalaisten arvojen ytimeen ja se, että ne kohdistuivat jumalanpalveluspaikkoihin, ei ollut millään tavalla sattumaa.

– Ymmärrättekö te, miten vakavista hyökkäyksistä on kysymys. Onko mahdollista, että Suomessa jumalanpalveluspaikkoja kohtaan voi tulla vastaavia hyökkäyksiä, koska esimerkiksi Suomessa juutalaisiin ja synagogaan on ollut hyökkäyksiä, Essayah kysyi hallitukselta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että Ranskan teko, joka kohdistui jumalanpalveluspaikkaan satutti erityisesti, koska se koskettaa omaa arvopohjaamme.

– Sama koskee juutalaisyhteisöä. Olen keskustellut suurlähettilään kanssa näistä asioista aivan viime aikoina ja he kokevat, että Euroopassa on kaksi uhkaa juutalaisyhteisöä kohtaan: On ääriaoikeiston uhka, ja näitä iskuja on valitettavasti ollut ja islamilaisen terrorin uhka.

– On erittäin tärkeä, että osoitamme heille (juutalaisyhteisölle) solidaarisuutta, Haavisto sanoi.

Ylös