”Miten hallitus aikoo edistää miesten mahdollisuuksia selvitä yleisimmästä syövästä” – Sari Tanus kysyy eturauhassyöpäseulontojen perään

5.11.2020 klo 17:58 Eduskunta Samuli Rissanen

– Suomen yleisin syöpä on miesten eturauhassyöpä, johon kuolee joka vuosi noin 900 miestä. Sairastuneita on yli 5000. Siitä huolimatta meillä ei ole otettu eturauhassyövän toteamisen mahdollistavaa seulontaa käyttöön, lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskuntaa.

Tanus muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että naisten syöpien seulontaan on Suomessa panostettu jo monien vuosikymmenten ajan. Mammografia ja papa-seulonnat ovat parantaneet naisten mahdollisuutta selvitä syövästä ja mahdollistavat syövän löytymisen jo sen esiastevaiheessa.

Syövästä selviytymisen kannalta kuitenkin olennaista on, että syöpä löydetään ajoissa, ennen kuin se on päässyt leviämään laajemmin

Toisin on miesten kohdalla: Suomen yleisin syöpä on miesten eturauhassyöpä, johon kuolee joka vuosi noin 900 miestä. Sairastuneita on yli 5000.

– Siitä huolimatta meillä ei valitettavasti vielä ole otettu eturauhassyövän toteamisen mahdollistavaa seulontaa käyttöön, Tanus sanoi,

Hän muistutti, että syövästä selviytymisen kannalta kuitenkin olennaista on, että syöpä löydetään ajoissa, ennen kuin se on päässyt leviämään laajemmin.

– Hallitusohjelmassa painotetaan monessa kohtaa tasa-arvon toteutumissa. Miten hallitus aikoo edistää miesten tasa-arvoa terveydenhuollossa ja miesten mahdollisuuksia selvitä tästä miesten ja koko Suomen yleisimmästä syövästä, Tanus kysyi.

Perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi, että tällä hetkellä ei valitettavasti ole määrärahaa merkittynä eturauhassyöpien seulontaan.

– Mutta esimerkiksi suolistosyöpien osalta olemme siinä vaiheessa, että seulonnat tulevat laajentumaan. Syöpähoitojen osalta pyrimme parantamaan syövän hoitoa entisestään, ja sellainen hallitusohjelmakirjauskin tehtiin.

Ylös