– Nuorten katuväkivalta on saatava kuriin, Päivi Räsänen vetoaa

10.11.2020 klo 15:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen vetoaa nuorten katuväkivallan lopettamiseksi.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään (10.11), että kaupungin keskustassa liikkuu nyt joukoissa yli sata mahdollisesti vaarallista nuorta. Asian­tuntijoiden mukaan taustalla on uusi maahan­muuttoon liittyvä ilmiö

– Nuorten, etupäässä maahanmuuttajataustaisten jengien katuväkivalta on lisääntynyt huolestuttavasti. Siihen on puututtava päättävästi, Päivi Räsänen sanoo.

– Myös alle 15-vuotiaan nuoren tulee voida ymmärtää, että vääristä teoista tulee seuraamuksia.

Osa raakaan väkivaltaan syyllistyneistä nuorista on alle 15-vuotiaita, jolloin heitä ei koske rikosoikeudellinen vastuu. Alle 15-vuotias katsotaan syyntakeettomaksi. Rääsen mukaan tätä valitettavasti myös käytetään hyväksi: vanhemmat nuoret saattavat yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi tietäen, että siitä ei seuraa rangaistuksia.

Rikosoikeudellinen vastuuikäraja on Suomessa 15 vuotta. Alle 15-vuotiasta pidetään syyntakeettomana. Syyntakeettoman rikoksentekijän katsotaan toimineen ”ymmärrystä vailla”, ja hän on siksi rangaistusvastuusta vapaa.

Alle 15-vuotiaasta rikoksentekijästä tehdään lastensuojeluilmoitus. Poliisin mahdollisuus pitää alle 15-vuotias kiinni kuulusteluja varten on Räsäsen mielestä rajallinen ja vakavien rikosten kohdalla riittämätön. Huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten liikkumisen valvonnan ja rangaistusten mahdollisuuksia on myös vähennetty.

Myös lastensuojelun työntekijöiltä tulee viestejä siitä, että heiltä on viety kasvatuksellisia keinoja lasten itsemääräämisoikeuksien verukkeella.

Lastensuojelun keinovalikoimaa tuleekin Räsäsen mukaan pikaisesti kehittää, niin että rikolliseen ja väkivaltaiseen käytökseen voidaan tehokkaasti puuttua.

– Myös alle 15-vuotiaan nuoren tulee voida ymmärtää, että vääristä teoista tulee seuraamuksia. Maahanmuuttajaperheitä on myös tuettava kasvatusvastuussa ja huomioitava tämä erityisellä tavalla kotouttamistoimissa, hän sanoo.

Ylös