Essayah esittää: ”Hyytymisenestolääkkeet korvattaviksi covid-potilaille”

13.11.2020 klo 16:31 Terveys Merja Eräpolku

Koronainfektion hoidossa käytettävän lääkityksen korvattavuudessa on epäselvyyttä. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah esittää verenohennuslääkkeiden maksuttomuutta koronapotilaille.

Kansanedustaja Sari Essayah on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen hyytymisenestolääkkeiden, kuten pistettävän enoksapariinihoidon, korvattavuudesta koronavirustyypin aiheuttaman vaikean infektion hoidossa.

Koronavirustyypin vaikeassa infektiossa tyypillisiä ovat vakavat embolisaatiot eli veritulpat.
– Viruksen veren hyytymistä aiheuttavan taipumuksen vuoksi potilaiden verenohennuslääkitystä on tehostettu ja tukosriskiä on saatu pienenemään. Kuolleisuuden vähenemisen koronavirustaudin vakavaan tautimuotoon sairastuneilla on epäilty liittyvän muun muassa juuri veritulppariskin tunnistamiseen ja sen ennaltaehkäisyyn, Essayah perustelee.

Verenohennuslääkkeiden, kuten esimerkiksi pistettävän enoksapariinihoidon, korvattavuus aiheuttaa kuitenkin ongelmia. Lain tulkinta tältä osin vaihtelee, STM katsoo niiden olevan covid-taudin tukihoitoa, eivätkä ne siten ole tartuntatautilain mukaisesti potilaalle ilmaisia. THL puolestaan katsoo niiden olevan maksuttomia yleisvaarallisen taudin hoitoon kuuluvia lääkkeitä.

– Olen huolestunut vähävaraisten suomalaisten mahdollisuudesta saada tehokasta hoitoa koronavirustyypin vaikean infektion hoitoon. Mikäli potilas joutuu maksamaan hoidon itse, moni voi joutua taloudellisista syistä valitsemaan hoitamattomuuden, vaikka riski veritulppiin olisi todettu kohonneeksi. Tästä syystä hyytymisenestolääkkeet, kuten enoksapariini tulisi todeta yleisvaarallisen taudin hoitoon määrättäväksi lääkkeeksi, joka on potilaille maksuton, Essayah toteaa.

Ylös