Kasvikset leikki-ikäisille maistuvammiksi kuvien ja e-kirjojen avulla

28.12.2020 klo 13:07 Terveys KD Lehti

Leikki-ikäiset hyväksyvät uudet kasvikset paremmin, kun ne ovat ensin tulleet tutuiksi kuvista. Suomenkieliset See & Eat -e-kirjat ja pelit opettavat, miltä kasvikset näyttävät, mistä ne tulevat ja miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa.

Suomalaislasten ja -aikuisten yksi keskeisin ravitsemushaaste on lisätä kasvisten kulutusta ja monipuolistaa niiden valikoimaa ravinnossa. Kasviksia voi kuitenkin olla haastavaa lisätä pienten lasten lautaselle, sillä ne sisältävät usein tottumista vaativia karvaita ja kitkeriä makuja. Ensimmäisillä kerroilla lapsi helposti kieltäytyy maistamasta, mutta tutustuu uuteen ruokalajiin muilla aisteilla.

Suomalaislasten ja -aikuisten yksi keskeisin ravitsemushaaste on lisätä kasvisten kulutusta ja monipuolistaa niiden valikoimaa ravinnossa.

– Tutkimuksissa on osoitettu, että kasvisten hyväksyttävyyttä voidaan lisätä tutustumalla kasviksiin ensin kuvien avulla. Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) rahoittaman See & Eat -projektin tavoitteena oli kehittää helppokäyttöisiä ja laadukkaita materiaaleja, joiden avulla vanhemmat voivat tutustuttaa lapsensa uusiin kasviksiin, sanoo Suomen tutkimusryhmää johtava ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.

Projektissa luotiin verkkosivusto erityisesti lapsiperheiden ruokailun tueksi ja varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Verkkosivustolta löytyy suomeksi, englanniksi, italiaksi, puolaksi, hollanniksi ja ranskaksi 27 kasvisaiheista e-kirjaa, joiden avulla lapset oppivat miltä kasvikset näyttävät, mistä ne tulevat ja miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa. Suomalaiseen e-kirjastoon on lisätty myös viisi marjakirjaa.

E-kirjoja voi katselemisen lisäksi muokata omin äänityksin, videoin ja kuvin
Our Story 2 -sovelluksessa. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi tabletille ja älypuhelimeen iOS- tai Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluksen avulla voi tehdä myös omia kuvakirjoja.

Suomalaiseen e-kirjastoon on lisätty myös viisi marjakirjaa.

See & Eat -sivustolla on myös kasvisaiheisia pelejä, leikkejä ja toimintavinkkejä. Esimerkiksi KasvisAisti-leikissä tutkitaan kasviksia tunto-, haju- ja näköaistin avulla, ja Kasviskortit sopivat kasvisten nimien ja ominaisuuksien arvuutteluun.

Sivustolla on ohjeet myös vihanneskrassin kasvattamiseen sekä ostoslistapohja, jonka täyttämiseen lapset voivat osallistua ja valita esimerkiksi ostettavat kasvikset.

Linkki e-kirjoihin

See & Eat -kirjat löydät täältä

Helsingin yliopisto tutkii lasten ja lapsiperheiden ravitsemusta

See & Eat -hanke on EU:n Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT:n) elintarvikealan innovaatioyhteisön EIT Foodin rahoittama ja on osa EU:n Horisontti 2020 ohjelmaa. Hanketta johtaa Readingin yliopiston professori Carmel Houston-Price. Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osaston tutkimusryhmä tutkii lasten ja lapsiperheiden ravitsemusta sekä muita elintapoja ja niiden yhteyttä terveyteen sekä lapsen ruokaympäristöön.

Ylös