Helsingin KD:n kuntavaaliehdokkaat Jeremias Räihä ja Mika Ebeling pelaavat shakin näytösottelun Räihän kampanja-avauksessa

14.11.2020 klo 10:47 Tapahtumat Kristiina Kunnas

Kuntavaalien ensikertalainen Jeremias Räihä ihailee Kristillisdemokraattien politiikkaa. Vaalistartti marraskuun lopulla on persoonallinen, sillä häntä vastaan shakin näytösottelussa asettuu Helsingin kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling. Räihä on harrastaja, Ebeling puolestaan kokenut ja menestynyt pelaaja.

– Tämä on paras puolue minulle. Aina olen ollut kiinnostunut politiikasta ja kaikkia värejä seurannut, Jeremias Räihä, 36, sanoo.

Konetekniikan insinööriopiskelija on helsinkiläistynyt pohjoisen poika ja perheenisä. Hän ihailee Kristillisdemokraattien politiikkaa.

– Keskustassakin on paljon konservatiiveja, mutta he eivät uskalla sanoa ääneen asioita, Räihä väittää.

Jeremias on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Yli-Iistä. Hän syntyi 1984 kuitenkin Tukholmassa, jossa vanhemmat olivat töissä.

Ylioppilaaksi hän kirjoitti Kiimingin lukiosta 2003. Sen jälkeen hän opiskeli Raahen Tekussa ja vaihtoi merkonomiopiskelijaksi Raahen maineikkaaseen porvari- ja kauppakouluun.

– Olen ylpeä synnyinkaupungistani Tukholmasta ja Raahe on minulle tärkeä, mutta niin vain hyppäsin junaan ja tulin kuin tulinkin pk-seudulle.

Olen ylpeä synnyinkaupungistani Tukholmasta ja Raahe on minulle tärkeä, mutta niin vain hyppäsin junaan ja tulin kuin tulinkin pk-seudulle.

– Isäukko ei kyllä hyvällä katsoisi, jos kotiin Yli-Iihin mennessäni vääntäisin stadin slangia!

Kaveri oli vinkannut armeijasta päässeelle Jeremiaalle, että suuri tukkuliike tarvitsee Helsingissä työntekijöitä. Jeremias pääsi töihin ja päätyi pitkäksi aikaa logistiikkatöihin toisellekin suurelle työnantajalle.

– Haalarihommia tein niin kauan, että tiedän myös, millaista on loppuun palaminen.

Vajaa vuosi sitten hän sanoutui irti kuormittavasta työstä, perusti osakeyhtiön ja lähti konetekniikan insinöörikoulutukseen. Savottamies J. Räihä Oy on monialayritys, joka toteuttaa kaikkea metsänhoidosta siivoukseen ja kiinteistönhoidosta aina lumenpudotukseen.

Kaiken aikaa hän on kantanut unelmaa myös maatilasta. Jo koulussa yläasteella hän kirjoitti aineen unelma-ammatistaan viljelijän työstä.

– Ostettiin isäukolta maata Yli-Iistä, ja nyt unelma elää luomutilan muodossa.

–  Minulla on vaimo ja yksi ihana tytär. Tytöt pittää minusta huolta, hän sanoo tyytyväisenä, omaa puhekieltään käyttäen.

Jeremias liittyi Kristillisdemokraatteihin 2014.

– Silloin vitsailin puolihuumorilla, että lähden haastamaan Päivi Räsäsen puheenjohtajan paikan.

Nyt Jeremias on ensi kertaa ehdolla, kun Helsingissä käydään kuntavaalit huhtikuussa.

Vaalikampanjan avaus on persoonallinen.

– Jo pikkupoikana voitin kerran aikuisen miehen shakissa, Jeremias kertoo.

Jo pikkupoikana voitin kerran aikuisen miehen shakissa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling tulee vaaliavauksessa Räihän kotiin. Jeremias ja Mika pelaavat näytösottelun tilaisuuden aikana.

–  Olen kuullut, että Ebeling on tosi taitava shakissa. On kunnia pelata häntä vastaan, Jeremias toteaa.

Vaalistartti pidetään perjantaina 27. marraskuuta Räihän kodissa.

–  Kun asutaan kerrostalossa, niin voidaan vaikka pihalla ensin praatailla, turvavälein, Jeremias pohtii.

–  Sitten näytösottelu käydään meillä kotona, hän jatkaa.

– Oikein odotan poliittisia keskusteluja. Niistä nautin täysin siemauksin!

Hänen elämänsä muistolause tulee Jaakko-papalta, jatkosodassa vakavasti haavoittuneelta veteraanilta.

– Papalla oli hienoja elämänohjeita. Hän sanoi, että pidä usko ja hyvä omatunto. Jumalan suuresta armosta niin on käynyt, Jeremias kertoo.

Ylös