KD Nuoret esittää Suomeen kansalaisrahastoa edistämään taloudellista tasa-arvoa minimivarallisuuden kautta

16.11.2020 klo 12:20 Politiikka Merja Eräpolku

KD:n nuorisojärjestö ehdottaa, että Suomeen luotaisiin varallisuuskaton sijaan kansalaisrahasto edistämään kansalaisten taloudellista tasa-arvoa.

KD Nuorten vuosikokous esittää kannanotossaan, että Suomessa säädettäisiin viime aikoina puhuttaneen varallisuuskaton sijaan minimivarallisuudesta. Käytännössä tämä toteutettaisiin rahastoimalla jokaiselle syntyvälle lapselle verovaroin 2000 euroa, jonka henkilö voi 18 vuotta täytettyään saada tuottoineen käyttöön kohdatessaan elämässä suurempia vastoinkäymisiä.

–Tällä hetkellä vain ne lapset, joiden vanhemmilla on mahdollisuus ja halu säästää lapsilleen, pääsevät hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Rahastoimalla tulevaisuudessa jokaiselle suomalaiselle syntymäpäivälahjaksi 2000 euroa voisimme pienin yhteisin kuluin huolehtia siitä, että jokaisella on säästöjä pahan päivän varalle, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen perustelee ehdotusta.

Rahasto loisi toivoa ja taloudellista vakautta tuleville sukupolville, joiden maksettavaksi on lankeamassa ennätyssuuri valtion velka.

Käytännössä rahastoidun summan saisi nostaa käyttöönsä tilanteissa, joissa henkilö joutuu esimerkiksi pitkäaikaistyöttömäksi, sairaseläkkeelle tai ryhtyy omaishoitajaksi. Nostetusta summasta maksettaisiin normaalisti pääomaveroa. Jos henkilö jää eläkkeelle eikä ole siihen mennessä joutunut kajoamaan rahastoonsa, voitaisiin rahastosta maksaa hänelle kuukausittain kohtuullista lisää eläkkeeseen.

KD Nuorten mielestä sen lisäksi, että kansalaisrahasto luo tasa-arvoa yksilöiden välille, parantaa se myös sukupolvien välistä taloudellista tasa-arvoa.

– Rahasto loisi toivoa ja taloudellista vakautta tuleville sukupolville, joiden maksettavaksi on lankeamassa ennätyssuuri valtion velka.

 

Ylös