Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus vaatii tasa-arvoa terveydenhoitoon

16.11.2020 klo 16:20 Eduskunta Samuli Rissanen

Erikoislääkäri ja kansanedustaja Sari Tanuksen tekemä lakialoite miesten eturauhasseulontojen aloittamisesta tulee eduskunnan käsittelyyn tällä viikolla.

Lakialoitteen allekirjoitti 141 kansanedustajaa. Tanuksen mukaan eturauhassyöpien seulonta tulisi aloittaa pikaisesti. Tautiin sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä.

Tasa-arvon näkökulmasta on hänen mukaansa kummallista, ettei syövän löytämisen mahdollistavia seulontoja ole vielä käytössä, samanaikaisesti kun naisilla.

Esimerkiksi rintasyövän seulonta ja kohdunkaulansyövänseulonnat olleet käytössä jo vuosikymmeniä.

Esimerkiksi rintasyövän seulonta ja kohdunkaulansyövänseulonnat olleet käytössä jo vuosikymmeniä.

Pirkanmaan kristillisdemokraattien syykokouksessa Ylöjärvellä pitämässään poliittisessa katsauksessa Sari Tanus nosti myös esiin koronapandemian terveyteen ja talouteen tuomat haasteet.

Tanus arvosteli puheessaan hallituksen työllisyystoimia, pitäen niitä riittämättöminä.

Tanus pitää käsittämättömänä, että tällaisessa tilanteessa hallitus katsoo, että Suomella on varaa laittaa miljardeja suomalaisten rahoja EU-elvytyspakettiin, samanaikaisesti, kun naapurimaa Viro saa EU-tukirahoja 8 miljardia euroa.

Tanus vaatii hallitukselta panostuksia kotimaisten yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi ja suomalaisten ostovoiman lisäämiseksi. Nyt olisi tärkeää panostaa kotimaisuuteen.

– Ei voi olla niin, että laivamme rakennetaan Kiinassa, torimme päällystetään kiinalaisille kivillä ja samanaikaisesti kun tuemme pirkanmaalaisen sähköbussin kehittämistä, kuitenkin tilaamme bussit Kiinasta tai Puolasta, Tanus kritisoi.

Tanus nosti puheessaan esiin myös mielipiteen- ja sananvapauden ongelmat myös meillä Suomessa. Tästä osoiteuksena Tanus mainitsi muun muassa Päivi Räsäsen pitämät ”Raamattupiirit” Pasilan poliisiasemalla.

– On surullista ja kestämätöntä, että suomalainen pitkäaikainen kansanedustaja on säännöllisesti valtakunnan syyttäjän tutkinnan kohteena, vain siksi että ilmaisee kristillistä uskoaan, Tanus toteaa.

Sari Tanus kehottikin puheessaan kuulijoita lähtemään runsain joukoin ehdolle kuntavaaleihin. Kristilliset arvot päätöksenteon perustana, uskonnon- ja sananvapaus, ikäihmisten asiat, oman lähiyhteisön hyvinvointi. Tanuksen mukaan tehtävää kyllä riittää.

– On tärkeää kuulla, mitä ihmisten sydämellä on ja tärkeää tuoda näitä asioita esille päätöksenteossa, Tanus muistuttaa.

Ylös