– Arvonlisäveron alarajan nostaminen on merkittävää erityisesti pienille yrityksille, joille hallinnolliset taakat ovat ylimääräinen lisä, Essayah muistuttaa

19.11.2020 klo 11:13 Eduskunta Samuli Rissanen

Hallitus on korottamassa arvonlisäveron alarajaa 10 000:sta 15 000 euroon. Kristillisdemokraattien mielestä korotuksen olisi voinut tehdä 20 000 euroon, jota muun muassa Suomen Yrittäjät on esittänyt.

Kristillisdemokraatit ovat jättäneet valtiovarainvaliokunnassa vastalauseen, jossa esittävät arvolisäveron alarajan korotusta 20 000 euroon oman vaihtoehtobudjettinsa mukaisesti.

– Olemme saaneet erityisesti Suomen Yrittäjiltä ja pienyrityskentästä sen toiveen, että alarajaa oltaisiin voitu korottaa nyt tässä samassa yhteydessä jo enemmänkin kuin 10 000 eurosta 15 000 euroon, Sari Essayah kertoi eduskunnassa.

Kristillisdemokraatit ovat jättäneet valtiovarainvaliokunnassa vastalauseen, jossa esittävät arvolisäveron alarajan korotusta 20 000 euroon oman vaihtoehtobudjettinsa mukaisesti.

Kristillisdemokraatit esittävät, että korotus tehtäisiin 20 000 euroon ja vastaava korjaus tehtäisiin  verovelvollisuuden alarajaan liittyvää huojennukseen.

Essayah’n mukaan on huomioitava, että alvin alarajan taso on tällä hetkellä hyvin erilainen eri Euroopan unionin jäsenmaissa.

– Ja itse ajattelen, että nämä pitäisi saada vähitellen enemmän samalle tasolle, kun kuitenkin niin tavarat kuin rahat liikkuvat rajan yli vikkelästi.

Arvonlisäveron alarajan hyvin suuri ero eri maitten välillä aiheuttaa Essayah’n mukaan väistämättä ongelmia erityisesti raja-alueilla, joissa ihmiset voivat helposti käydä ostamassa saman palvelun toiselta puolelta rajaa.

Esimerkiksi Ranskassa alaraja on yli 80 000 euroa ja nyt jo unionin jättävässä Britanniassa se on ollut yli 90 000 euroa. Italiassa ja Itävallassa alaraja on 30 000 euroa.

Arvonlisäveron alarajan nostaminen on merkittävää erityisesti pienille yrityksille, joille hallinnolliset taakat ovat ylimääräinen lisä.

– Peruskirjanpito pelkästään ilman sitä arvonlisäveroblankettien täyttämistä saattaisi hoitua yrittäjältä itseltään, mutta valitettavasti sitten, kun arvonlisäveroilmoitukset ja muut tulevat mukaan, niin useimmiten siitä pienestä yrittäjätulosta pitäisi vielä pystyä maksamaan kirjanpitoyrittäjälle, Essayah muistuttaa.

Ylös