”Olen onnekas, kun tiedän sairastavani eturauhassyöpää”

19.11.2020 klo 10:07 Eduskunta Samuli Rissanen

– Pelastukseni on se, että tiedän, että minulla on syöpä ja sitä seurataan. Jos en olis mennyt verikokeeseen, syöpä olisi voinut levitä niin pitkälle, ettei minua voitaisi enää auttaa, eturauhassyöpädiagnoosin tammikuussa 2020 saanut eduskunta-avustaja Jukka Salmi kertoo.

Salmi vietti 60-vuotispäiväänsä lokakuun lopussa. Paras syntymäpäivälahja hänelle on tällä kertaa ollut se, että matka jatkuu.

Koronakriisin sävyttämä vuosi 2020 alkoi Salmen osalta tammikuussa syöpädiagnoosilla. Eturauhassyöpää osattiin epäillä jo vuodenvaihteen tienoilla mutta PSA-kokeen ja magneettikuvien jälkeen syöpä paljastui.

Se ei ollut ärhäkkää laatua eikä Salmea ole tarvinnut leikata. Nyt hän on valmistautumassa sädehoitoon.

Salmesta ja kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanuksesta on tullut eturauhassyöpäseulontojen vankkoja kannattajia.

Tanuksen kevättalvella alulle laittaman lakialoitteen eturauhassyöpäseulonnoista allekirjoitti lopulta peräti 141 kansanedustajaa. Seulonnoilla voitaisiin pelastaa vuosittain 300 suomalaismiehen henki.

–  Mikäli 900 kuollutta miestä joka vuosi ei herätä päättäjiä, niin mikä sitten.

Salmi muistuttaa puolestaan, että eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Vuosittain tautiin sairastuu yli 5000 miestä ja kuolee yli 900. Euroopassa tautiin kuolee joka vuosi yli 100 000 miestä.

Vallitsevan koronapandemian aikana hän ei voi olla vertaamatta sairastavuuslukuja toisiinsa. Ja toden totta: Jos eturauhassyöpä olisi tartuntatauti, niin seulonnat olisi aloitettu jo ajat sitten.

–  Mikäli 900 kuollutta miestä joka vuosi ei herätä päättäjiä, niin mikä sitten. Politiikassa on aina kysymys tahtotilasta. Koronaakin on hoidettu maksoi mitä maksoi, siinä kyse on ollut miljardipanostuksesta. Sitten voi myös kysyä, paljonko rahaa palaa pitkäaikasiin syöpähoitoihin, Salmi muistuttaa.

Tanuksen lakialoite on eduskunnan suuren salin käsittelyssä torstaina 19.11. Se on kansainvälinen miesten päivä. Salmi on varustautunut sytyttämään samana päivänä 900 kynttilää eduskuntatalon portaille eturauhassyövän vuosittaisille uhreille.

– Toivon, että lopputulema on se, että syöpäseulonnat saadaan. En toivo sitä itseni vuoksi, sillä minulla on jo syöpä. Mutta toivon sitä muiden miesten ja oman poikani tähden.

– Tämä on myös mitä suurimmassa määrin tasa-arvokysymys. Naisten rintasyöpiä on seulottu pitkään. En näe mitään eroa, miksi eturauhassyöpää ei seulottaisi.

Eturauhassyövälle on tyypillistä, että niin kauan kuin se kasvaa eturauhasta ympäröivän kapselin sisällä, se ei aiheuta oireita. Siksi tauti pääsee usein leviämään pitkälle ennen kuin se aiheuttaa miehelle merkittäviä oireita.

Ja kun yhtälöön lisätään miehille tyypillinen oireiden vähättely, niin tutkimuksiin ei välttämättä mennä ajoissa.

Salmi on siinä mielessä poikkeustapaus. Hän sanoo, ettei hänellä ole ollut suurta kynnystä mennä tutkimuksiin.

Hän myös myöntää olevansa onnekas, koska tietää sairastavansa syöpää ja on hoidon piirissä. Hän myös käy kontrollissa kolmen kuukauden välein.

Mikäli syöpää ei olisi havaittu ajoissa, se olisi voinut levitä luustoon ja muualle kehoon. Eturauhassyöpä on hoidettavissa niin kauan kuin se ei ole levinnyt eturauhasen ulkopuolelle,

Salmi ihmettelee, miksi seulontoja evätään miehiltä sillä perusteella, että ne ovat ahdistavia tai tuovat mukanaan hoitoja, jotka ovat haitallisia. Osalle se voi tarkoittaa virtsan pidätyskyvyn heikentymistä tai erektiohäiriöitä. Leikkaustekniikat  ja sädehoito ovat kuitenkin kehittyneet niin paljon, että  haittojakin on entistä vähemmän.

– Ne ovat kuitenkin pikkujuttuja, jos säilytät elämän. Itselleni se on ollut alusta lähtien tärkeintä.

Suomessa jotkut urologit vastustavat yhä seulontoja. Salmi uskoo, että se juontaa juurensa 1990-luvulle, jolloin eturauhassyövän hoitopolku oli varsin erilainen. Kuitenkin seulontoja vastustetaan yhä samoilla argumenteiilla.

Esimerkiksi verrattuna mammografiaan, eturauhassyövän seulonnassa puhutaan ensin PSA-testistä eli verikokeesta. Se on polun alku, josta edetään magneettikuvaukseen ja koepalojen ottoon, mikäli muutoksia epäillään.

Salmi sanoo, ettei ole sairautensa aikana juurikaan ollut ahdistunut. Hän on saanut uskosta ja rukouksista voimaa käsitellä asiaa. Salmi kiittää vuolaasti myös Hyvinkäällä pelaavaa sählyporukkaansa ”virkamiessählyä”, josta on saanut miehistä vertaistukea.

Salmen kannustuksesta moni muukin mies on rohkaistunut menemään PSA-testiin. Hän näkeekin nyt sairastumisessaan jopa uusia merkityksiä.

– On helpompi tuntea empatiaa vastaavassa tilanteessa olevia kohtaan. Jospa sain tämän sen vuoksi, että voisin toimia niiden ihmisten eteen, jotka voisivat selvitä tästäkin syövästä vaikkapa lakialoitteen tuoman avun myötä.

Ylös