Eturauhassyöpäseulonnat pitäisi aloittaa kiireesti kaikissa Euroopan maissa, mutta Suomesta ne vielä puuttuvat

19.11.2020 klo 19:02 Eduskunta Samuli Rissanen

Suomessa yli 900 miestä kuolee eturauhassyöpään joka vuosi ja Euroopan tasolla yli 100 000 miestä vuosittain, kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

– Euroopan urologiyhdistys ja Euroopan eturauhassyöpäjärjestöjen katto-organisaatio siksi suosittelevat, että eturauhassyöpäseulonnat pitäisi aloittaa kiireesti kaikissa Euroopan maissa, Tanus sanoi.

Hän totesi, että miehet ja erityisesti ikämiehet ovat pitkään odottaneet omia seulontojaan. Kaikkien toive on, että syöpä löydetään riittävän aikaisessa vaiheessa.

– Tiedän, että tämä ei ole hallitusohjelmassa, mutta tässä salissa on iso kannatus asialle: 141 edustajaa allekirjoitti sen.

Tanus teki lakialoitteen asiasta keväällä.

– Tiedän, että tämä ei ole hallitusohjelmassa, mutta tässä salissa on iso kannatus asialle: 141 edustajaa allekirjoitti sen. Tämä on yhteinen asia, ja kysyisinkin sen vuoksi: aiotaanko miesten, myös ikämiesten, ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa edistää ja myös miesten eturauhassyöpäseulontaan tarvittavia lakimuutoksia edistää mahdollisimman pian, hän kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan kysymyksessä on periaate siitä, että jos satsataan jo etukäteen, niin voidaanko siten säästää jälkikäteen syntyvissä hoidon kustannuksissa.

Tällaista hyvinvointitaloudellista ajattelua hallitus kokeilee Kiurun mukaan nyt selkeästi laajemmassa mitassa koko hallitusohjelman osalta.

– Yksi on se, josta hallitusohjelmassa sovittiin, että suolistosyöpien ehkäisyn näkökulmasta juuri näin toimitaan: laajennetaan nyt etupainotteisesti testausta tai tätä seulontaa ja saadaan sitten hyviä tuloksia aikaan.

Eturauhassyöpäseulontaa sen sijaan ei ole hallitusohjelmassa.

– Itse edistän asiaa, mutta, niin kuin totesin, vielä tätä rahaa ei ole olemassa ja me palaamme tähän asiaan, Kiuru lupasi.

Lakialoitteen käsittely jatkuu parhaillaan eduskunnan täysistunnossa lähetekeskustelun muodossa. Kansainvälisen miesten päivän ja eturauhassyöpäpäivän merkiksi useat kansanedustajat ovat laittaneet rintaansa sinisen nauhan, joka on eturauhassyövän merkki maailmalla.

Ylös