900 kynttilää loisti eduskuntatalon portailla eturauhassyövän vuosittaisille uhreille – kansanedustajat vaativat seulontoja miehille

20.11.2020 klo 09:05 Eduskunta Samuli Rissanen

900 kynttilää eduskuntatalon portailla loisti pimeässä muistuttaen yli 900 miehestä, jotka joka vuosi menehtyvät eturauhassyöpään.

– Näin ei voi jatkossa olla, emme voi menettää näin montaa miestä joka vuosi eturauhassyöpään Suomessa, portaille saapuneet kansanedustajat totesivat yhteisessä esiintymisessään.

Kaikkiaan 141 kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen eturahaussyöpäseulonnoista tehnyt kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti, että naisille on omat seulonnat;  kohdunkaulansyövän seulonta ollut jo yli 50 vuotta ja rintarauhassyöpäseulontakin yli 30 vuotta.

Sen sijaan miesten ja koko Suomen yleisimmän syövän seulonta vielä puuttuu.

– Toivottavasti saamme yhteisponnistuksin eturauhassyöpäseulontojen järjestämisen lakiin ja asetuksiin mahdollisimman pian

– Miehillä on lisäksi kynnys usein korkeampi lähteä tutkimuksiin vaikka oireitakin olisi, Tanus totesi.

900 kynttilää eduskuntatalon portailla loisti pimeässä muistuttaen yli 900 miehestä, jotka joka vuosi menehtyvät eturauhassyöpään. (Kuva: Jukka Salmi)

Tanuksen lisäksi eduskunnan portaille saapui professori Pentti Tuohimaa, joka piti asiantuntijapuheenvuoron. Sitten jatkoon kommenttipuheenvuorot käytti kansanedustajat Kimmo Kiljunen, Arja Juvonen, Timo Heinonen ja Kari Tolvanen.

– Toivottavasti saamme yhteisponnistuksin eturauhassyöpäseulontojen järjestämisen lakiin ja asetuksiin mahdollisimman pian, Tanus totesi koko joukon puolesta.

Hän muistutti kansainvälisenä miesten päivänä ja eturauhassyöpäpäivänä suomalaisia miehiä siitä, että PSA-verikoe on käytössä.

– Käykää testissä. Ja jos PSA-arvo on koholla, niin lääkärin arvio tilanteesta ja  kehittyneellä magneettitutkimuksella voidaan tilanne tarkentaa. Jos muutosalueita näkyy, voidaan muutosalueelta ottaa kohdennetusti koepaloja, mitkä tarkentavat diagnoosin.

Osaaminen ja mahdollisuudet niin tarkkaan diagnostiikkaan kuin täsmähoitoonkin ovat nykyisin aivan erilaiset kuin 90-luvulla.

Myös syöpähoidot ovat myös kehittyneet. Tanus muistuttaa, että sädehoito on tarkkaa ja leikkausta tarvitseville on robottiavusteista tarkkaa kirurgiaa.

– On myös hyvä muistaa, PSA:n lievä nousu voi olla pelkästään iän mukanaan tuoman, täysin hyvänlaatuisen eturauhasen suurentumisenkin aiheuttamaa. Lääkärin tutkimus ja tarvittaessa magneettitutkimus näyttää hyvin tämänkin tilanteen.

 

Ylös