”Ehdokasrekrytointi on myös vaalityötä parhaimmillaan”

21.11.2020 klo 13:24 Politiikka Samuli Rissanen

Ehdokasrekrytointia tehdään osastoissa laajalla rintamalla tällä hetkellä ja kristillisdemokraateista ollaan nyt yhteydessä moniin ihmisiin.

– Vaikka kaikki kysytyt eivät lähtisi ehdolle, puolueen politiikka ja sitä tekevät paikalliset ihmiset on palautettu mieliin. Ehdokasrekrytointi on myös vaalityötä parhaimmillaan. Moni kontaktoitu ihminen äänestää helpommin vaikkapa sitä henkilöä, joka soitti ja kyseli ehdolle, vaikka ei itse olisi sillä hetkellä voinut suotua ehdokkaaksi, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo.

Moni kontaktoitu ihminen äänestää helpommin vaikkapa sitä henkilöä, joka soitti ja kyseli ehdolle, vaikka ei itse olisi sillä hetkellä voinut suotua ehdokkaaksi

Kristillisdemokraattien kannatus on nousussa: Tuoreen YLE:n gallupin mukaan kannatus on piristynyt 0,7 prosenttiyksikköä. Essayah sanoo, että lkuntavaalien kannalta se tarkoittaa, että yhä useampi kuntavaaliehdokaskin pääsee tavoitteeseensa eli puolueella on mahdollista ottaa lisäpaikkoja valtuustoihin.

Valtuustojen kokoja pienennetään näissäkin kuntavaaleissa, vaikka ei yhtä massiivisesti kuin vuoden 2017 vaaleissa. KD:n valtuutetut ovat Essayahin mukaan nytkin monissa kunnissa olleet vaa’ankieli asemassa estämässä valtuuston pienemisen ja siten demokratian heikkenemisen. Näin on esimerkiksi Kouvolassa.

Essayah muistuttaa, että kristillisdemokraatit on nimenomaan kuntapuolue eli kannatusta ja valtuutettuja löytyy kaikkialla Suomessa.

– Kannatuksemme kuntavaaleissa on ollut eduskuntavaaleja korkeampi, vaikka ehdokkaita ei ole edes 70 kunnassa ollut. Sekä prosentuaalinen kannatus että äänimäärä oli 2017 korkeampi kuin 2015 eduskuntavaaleissa.

– Meillä on valtuutettuja tasaisesti joka puolella Suomea ja eri kokoisissa kunnissa. Lähipäätösperiaate on puolueen ideologia ydintä ja tämä näkyy myös käytännössä, hän sanoo.

Kuntavaalien alla on eri puolueita aiempaa enemmän kyselty myös kristillisdemokraattien vaaliliittokumppaniksi, ja Essayah’n mukaan se kertoo siitä, että kristillisdemokraattien valtuutetut koetaan yhteistyökykyisiksi ja heidän kanssaan halutaan rakentaa edelleen hyvää yhteistyötä kunnissa.

– Kansalaispuolueen yhteistyö ja Helsingin vaaliliitto- ja valtuustoryhmäyhteistyö on saanut hyvin valtakunnallista huomiota myös, ja lisännyt ihmisten kiinnostusta asettua ehdolle, Essayah sanoo.

Ylös