”Karkkeja sulle-mulle-periaatteella” – Essayah arvostelee hallituksen velkaantumislinjaa ja tarpeettomilta tuntuvia budjettilisäyksiä

24.11.2020 klo 17:14 Eduskunta Samuli Rissanen

– Ensi vuoden talousarvion lisäys jatkaa hallituksen linjaa, jossa valitettavasti velkaantuminen on elementti, jolla tulevaisuuteen varaudutaan, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Essayh muistuttaa, että hetkellinen velkaantuminen on ymmärrettävää koronakriisin takia, mutta hallituksella ei ole esittää meille näkymää, missä vaiheessa velkaantuminen on tarkoitus taittaa.

Ensi vuoden täydentävä talousarvioesitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta 946,4 miljoonalla eurolla. Valtion nettolainanoton arvioidaan olevan ensi vuonna 11,7 miljardia euroa.

Kaikkein vakavinta on Essayah’n mukaan kuitenkin se, että työllisyystoimenpiteitä ei ole vieläkään esitetty.

Millä tavalla me pystymme tästä tilanteesta jatkossa pääsemään eteenpäin, jotta tulevilla sukupolvilla ei olisi kammottava velkataakka niskassaan

– Opposition huoli on yhteinen: Millä tavalla me pystymme tästä tilanteesta jatkossa pääsemään eteenpäin, jotta tulevilla sukupolvilla ei olisi kammottava velkataakka niskassaan, Essayah sanoi.

Ensi vuoden budjetin lisäyksissä on hänen mukaansa myös kannatettavia asioita, kuten koronavirustilanteeseen liittyvät muutokset.

– Ymmärrämme Finavian pääomittamisen, ymmärrämme maakuntien lentoyhteyksien tukemisen ja erityisesti Kela-korvausten nostamisen yksityisessä terveydenhuollossa tehdyistä covid-testeistä.

Sen sijaan hän pohtii, onko ollut aivan välttämätöntä tehdä sen tyyppisiä lisäyksiä, joita yleensä nähdään varsinaisen budjetin puolella. Essayah nostaa esimerkiksi luonnonsuojelualueitten rahoituksia tai kävelyn ja pyöräilyn edistämisen 25 miljoonan euron panostuksella.

– Ovatko nämä juurikin niitä, joita nyt erityisesti halutaan budjetin lisäosalla olla viemässä eteenpäin? Väistämättä tulee mieleen, että täällä on sen tyyppisiä vähän niin kuin karkkeja sulle ja mulle-periaatteella, että yhden hallituspuolueen toiveita on toteutettu ja toisen hallituspuolueen toiveita on tällä toisella lisäyksellä toteutettu. Valitettavasti ei voi välttyä tältä ajatukselta, hän kritisoi.

Kristillisdemokraatit aikoo julkistaa huomenna ensimmäisenä oppositioryhmänä oman vaihtoehtobudjettinsa, jossa merkittävänä osana on myös ryhmän oma työllisyyspaketti.

Ylös