KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman ja tulevat kuntavaalit: ”Puolueen kasvu ei tapahdu itsestään”

24.11.2020 klo 13:40 Politiikka Kristiina Kunnas

– Suurin ongelmamme on, ettemme osaa ajatella isosti, Peter Östman sanoo ja kertoo, miten Kristillisdemokraatit voittaa vaalit.

Peter Östman, Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja sekä Vaasan vaalipiirin kolmannen kauden kansanedustaja, tunnetaan myös Luodon ja Pedersören ihmeestä.

Näissä ruotsinkielisissä kunnissa ei ollut Kristillisdemokraattien valtuutettuja ennen vuotta 1996. Nyt Luodossa on 13 KD-valtuutettua ja Pedersöressä 10.

– Kaikki Kristillisdemokraateissa toimivat haluaisivat, että KD:stä tulisi isompi puolue. Mutta se ei tapahdu itsestään. Ei talokaan rakennu sillä, että haluaa talon! Östman muistuttaa.

Hänellä on kolmen kohdan ohjelma kuntavaalien ehdokasasetteluun ja vaalivoittoon.

1. On oltava halu kasvaa eli visio tulevaisuudesta.

2. On oltava suunnitelma eli strategia.

3. On oltava sitkeyttä toteuttaa molemmat. Periksi ei saa antaa!

–  Ensin vaaditaan, että on halu kasvaa. Sen jälkeen pitää osata tehdä suunnitelma.

Östman yksinkertaistaa strategiansa. Hän käyttää esimerkkinä kotikuntansa Luodon tilannetta. Siellä tavoitellaan täyttä listaa, mikä tarkoittaa 40:ä ehdokasta.

Ensin vaaditaan, että on halu kasvaa. Sen jälkeen pitää osata tehdä suunnitelma.

– Jos on mahdollista laittaa täysi lista, miksemme laittaisi!

Östman kehottaa käyttämään Excel-taulukkoa tai paperia, jossa asiat ovat sarakkeissa.

– Tämä on hyvä, yksinkertainen työkalu.

– Minulla on neljä saraketta. Ensimmäisessä on 40 riviä, joiden pitää täyttyä 40 nimestä. Nämä 40 riviä on jaettu siten, kuinka monta ehdokasta tavoitellaan saatavaksi kultakin alueelta. Otetaan huomioon eri ikäiset, eri ammattiryhmät ja miesten sekä naisten suhteellisen tasapuolinen määrä.

– Toiseen sarakkeeseen kerätään perustiedot, jotta saadaan sähköinen ilmoittautumislomake täytettyä.

– Sähköinen ilmoitus ei riitä, vaan kolmannessa sarakkeessa on muistutus, kuka hoitaa ehdokaslomakkeen keskusvaalilautakuntaan. Neljännessä sarakkeessa ovat vastuuhenkilöiden tehtävät.

Östman tunnustaa, että Luotokin on tällä kertaa jälkijunassa sähköisten ilmoittautumisten kanssa.

– Nyt joka kunnassa pitää kiirehtiä sitä! Puolue antaa paikallisosastolle taloudellista tukea jokaisesta ehdokkaasta, jonka ilmoittautuminen on tullut marraskuun loppuun mennessä.

Östmania harmittaa se, että jäädään voivottelemaan tilannetta ja lamaannutaan vastustuksessa.

– Suurin haasteemme on, ettemme osaa ajatella isosti.

Hän kertoo esimerkin kunnasta, joka laittoi viime vaaleihin kaksi ehdokasta. Molemmat menivät läpi. Östman kannustaa kasvattamaan tällaisessa tilanteessa tavoitteita niin ehdokas- kuin äänimäärienkin suhteen. Ei pidä tyytyä aiemman tuloksen säilyttämiseen.

– Puolue ei kasva, ellei uskalleta yrittää!

Östmania houkuteltiin KD:n kuntavaaliehdokkaaksi 1996, ja hän lähti sitoutumattomana mukaan.

– Halusin arvokonservatiivina ja yrittäjänä olla vaihtoehto. Siitä lähti poliittinen urani.

Halusin arvokonservatiivina ja yrittäjänä olla vaihtoehto. Siitä lähti poliittinen urani.

KD:llä oli Pedersöressä neljä ehdokasta. Kolme meni läpi. Seuraavalla kerralla Östman oli perehtynyt vaalijärjestelmään ja laski, että jos paikkamäärä halutaan tuplata, tarvitaan ehdokkaita nelinkertainen määrä. Tämä lähes onnistui, KD jäi vain muutaman äänen päähän kuudesta valtuutetunpaikasta.

Seuraavissa vaaleissa ehdokasmäärän kasvattaminen toi jälleen lisäpaikkoja. 2012 tuli jo 10 valtuutettua. Sama paikkamäärä saatiin kilpailijoiden epäilyistä huolimatta pidettyä 2017, vaikka ääniharava Östman oli muuttanut kesken kauden takaisin synnyinkuntaansa Larsmoon eli Luotoon.

Luodossa Kristillisdemokraatit sai vuoden 2017 vaaleissa 13 valtuutettua 27-paikkaiseen valtuustoon. Östman on valtuuston puheenjohtaja.

Luotolainen yrittäjä ja pitkäaikainen valtuutettu Leif Häggblom oli 1996 ennustanut, että jonain päivänä KD:lla on kunnanvaltuustossa yksinkertainen enemmistö.

– Uskon, että se toteutuu kevään vaaleissa, Östman sanoo.

Östman kannustaa kaikissa kunnissa sitkeään työhön.

– Ehdokasrekrytointi on pelkistettynä halua voittaa, suunnitelman tekemistä ja sitkeää työtä, jossa ei periksi anneta.

– Kun nämä toteutuvat, tulee se voitto.

 

”Vaaliliittotilanne on eri!”

Peter Östman kannustaa etsimään vaaliliittokumppanin niissä kunnissa, joissa KD:llä olisi vain yksi tai muutama ehdokas.

– Nyt on paljon tyytymättömiä äänestäjiä. Pitäkää kiirettä, sillä sopimuskumppaneita ei löydy enää loppumetreillä. Ne on hankittava nyt.

 

 

 

 

 

 

Ylös