Oletko sinä se puuttuva ehdokas?

24.11.2020 klo 13:55 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Eletään sitä aikaa, jolloin puolueen puheenjohtajalle Sari Essayah’lle kasvaa taas kännykkä kiinni käteen. Myös varapuheenjohtajat, järjestöpäällikkö ja muut puolueen työntekijät sekä piirien ja osastojen puheenjohtajat istuvat iltaisin puhelimessa, tai jos eivät istu, tietävät, että pitäisi.

Ehdokkaat kuntavaaleihin on poimittava käsin. On vedottava, houkuteltava, puhuttava ympäri ja yli. Ja kysyttävä joskus useampaankin kertaan.

Viime vaaleissa monen valtuuston koko pieneni. Siitä huolimatta Kristillisdemokraattivaltuutettujen määrä lisääntyi. Se oli vaalivoitto.

Mutta vielä jäi monessa kunnassa KD:n mentävä aukko valtuustoon. Listalla ei ollut lainkaan KD:n ehdokkaita. Nyt pyritään parempaan.

Viime vaaleissa jäi erityisesti harmittamaan se, että toisen tai kolmannen valtuutetun paikka jäi monin paikoin uupumaan vain joitakin ääniä. Jos ehdokkaita olisi ollut muutama enemmän, lisäpaikka olisi tullut!

Hyvin moni valtuutettu muodostaa yksinään valtuustoryhmän. Se on vaativaa ja yksinäistä työskentelyä. Palkitsevaksi se muuttuu, jos muista ryhmistä löytyy samanhenkistä porukkaa tekemään yhteistyötä. Aina parempi olisi, jos omasta puolueesta saataisiin sisään edes kaksikin valtuutettua.

Viime vaaleissa jäi erityisesti harmittamaan se, että toisen tai kolmannen valtuutetun paikka jäi monin paikoin uupumaan vain joitakin ääniä. Jos ehdokkaita olisi ollut muutama enemmän, lisäpaikka olisi tullut! Tätä kannattaa miettiä sen, joka kieltäytyy ehdokkuudesta ajatellen, että äänimäärä jää matalaksi. Jokainen ehdokas on tärkeä, jokainen ääni merkitsee.

Kaikkien ei tarvitse olla poliitikkoja. Mutta lähes jokainen voi olla ehdokas. Vaikka oma äänimäärä ei läpimenoon riittäisikään, voi auttaa jonkun toisen sisään valtuustoon.

Olla päättämässä oman kunnan asioista, elämän ihan tavallisesta mutta niin tärkeästä arjesta palveluineen – onhan se nyt harvinaisen hieno homma! Moni pelkää, ettei osaa ja tiedä. Se on turhaa, sillä oivalliseksi poliitikoksi voi kasvaa sellainenkin, joka on lähtenyt pystymetsästä ehdokkaaksi. Tehtävä kasvattaa.

 

 

 

 

Kristiina Kunnas

Ylös