– Nyt tarvitaan veroelvytystä, ei veronkiristyksiä, Päivi Räsänen esittelee KD:n vaihtoehtobudjettia

28.11.2020 klo 09:14 Eduskunta

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen esittelee KD-Kompassi-ohjelmassa KD:n vaihtoehtobudjettia vuodelle 2021.

– Tällä pyrimme tuomaan vastuullisen vaihtoehdon ja eduskuntaryhmän sekä oman puolueen painotukset. Tottakai pyrimme siihen, että niitä hyviä ehdotuksia eduskuntakäsittelyn aikana huomioitaisiin ja niitä saataisiin ihan budjettipäätöksissä läpi, Räsänen kertoo vaihtoehtobudjetin merkityksestä.

Vaihtoehtobudjetin ideana on olla kokonaisuus, jossa katsotaan sekä tulot että menot ja pyritään tasapainoiseen vaihtoehtoon.

– Nyt tarvitaan veroelvytystä, ei veronkiristyksiä, joilla työnteon kannusteita heikennetään tai jotka vaikuttavat ihmisten liikkumiseen tai asumiseen

Räsäsen mukaan nyt elämme koronaepidemian vuoksi sellaisessa tilanteessa, että on tarpeen tukea yrityksiä, kuntia ja kansalaisia.

– Sen vuoksi olemme (hallituksen) menoesitysten takana ja ne on lähes yksimielisesti eduskunnassa hyväksytty.

– Samanaikaisesti kun velkaa otetaan välttämättömiä tarpeita varten, tulisi tehdä rakenteellisia uudistuksia ja voimakkaampia työllisyystoimia, jotta olisi valoa tunnelin päässä. Ja jokin polku siihen, millä nämä velat aikanaan maksetaan, Räsänen sanoo.

Työllisyystoimet, joita KD esittää, ulottuvat pitemmnälle aikajaksolle kuin vain ensi vuoteen. Jo ensi vuoden budjettiin KD ehdottaa merkittäviä toimenpiteitä, joilla pystyttäisiin työllisyyttä vauhdittamaan.

– Nyt tarvitaan veroelvytystä, ei veronkiristyksiä, joilla työnteon kannusteita heikennetään tai jotka vaikuttavat ihmisten liikkumiseen tai asumiseen, Räsänen kertoo.

Suhteessa hallituksen esitykseen KD keventäisi siis verotusta ja peruisi polttoaine- ja energiaverojen kiristykset sekä kotitalousvähennyksen leikkaukset.

Verotukseen KD esittää lapsivähennystä.

– Vaihtoehtobudjetin ansiosta kyettäisiin saamaan 10 000 työpaikkaa enemmän hallituksen esitykseen verrattuna jo ensi vuonna, Räsänen summaa.

Hän puhuu myös ikääntyvien työntekijöiden kohtaamasta ikärasismista. Kyse on Räsäsen mukaan asenteista: Liian usein käy niin, että jos työttömäksi jää ikääntyneenä, on hyvin vaikea uutta työpaikkaa saada, vaikka työkyky olisi priimatasoa.

– Pitäisi nähdä se potentiaali, joka yli 50 ja 60-vuotiailla työntekijöillä on.

Kuuntele koko Räsäsen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 28.11. klo 12.50.

Ylös