Päivi Räsänen vaatii tehokkaampia keinoja nuorten rikoskierteen katkaisemiseksi

28.11.2020 klo 11:07 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan nyt tarvitaan tehokkaampia keinoja nuorten rikoskierteen katkaisemiseksi. Hänen mielestään esimerkiksi lastensuojelun liikkumisrajoituksia on pidennettävä.

– Nuorten väkivalta kouluissa ja kaduilla herättää huolta. Nuorten keskimääräinen hyvinvointi on lisääntynyt, mutta osa nuorista oirehtii entistä pahemmin, kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokoukselle tänään puhunut KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi.

Hän muistuttaa, että Suomessa alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa ja tätä valitettavasti myös käytetään hyväksi.

– Lapsen paikka ei ole vankilassa, mutta rajat toimivat nuoren omaksi eduksi

Vanhemmat nuoret saattavat yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi tietäen, että siitä ei seuraa rangaistuksia. Poliisi voi pitää vakavastakin rikoksesta epäiltyä alle 15-vuotiasta kiinni kuulusteluja varten enimmillään vuorokauden.

Monessa länsimaassa rikosoikeudellisen vastuun raja on alempi, esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Virossa 14 vuotta, Alankomaissa ja Kanadassa peräti 12-vuotta.

– Lapsen paikka ei ole vankilassa, mutta rajat toimivat nuoren omaksi eduksi, Räsänen muistuttaa.

Alle 15-vuotiaasta rikoksentekijästä tehdään lastensuojeluilmoitus. Räsänen kertoo, että lastensuojelun työntekijöiltä tulee viestejä siitä, että heiltä on viety kasvatuksellisia keinoja lasten itsemääräämisoikeuksien verukkeella.

– Huostaanotettujen lasten ja nuorten sijoituspaikoissa lasten liikkumista ei ole enää voinut uuden lain mukaan rajoittaa entiseen. Lapset ja nuoret voivat melko vapaasti ”ottaa hatkat”eli poistua sijoituspaikastaan.

Sijoituspaikoissa voidaan yksilöllisellä päätöksellä rajoittaa vain seitsemän vuorokauden ajan lasten ja nuorten liikkumista. Rajoittamisaikaa tulee merkittävästi pidentää, jotta nuoren rikoskierre voidaan tehokkaasti katkaista.

– Myös alle 15-vuotiaan nuoren tulee voida ymmärtää, että vääristä teoista tulee seuraamuksia. Jokaisen lapsen ja nuoren kasvatuksessa perimmäisen vastuun kantavat perheet ja kodit, joita voidaan tukea yhteisillä pelisäännöillä ja ajoissa annettavilla palveluilla, Räsänen sanoo.

Ylös