”Asumistuki valuu ammattiliitoille ja on tuonut Suomeen Euroopan korkeimmat vuokrat” – KD:n Sari Essayah ja Peter Östman puolustavat puolueensa asumistukiremonttia

2.12.2020 klo 20:41 Eduskunta Samuli Rissanen

– Onko teistä oikein, että Kojamo on maksanut viiden viime vuoden aikana osinkoja 243 miljoonaa euroa, joista 130 miljoonaa on mennyt ammattiliitoille, ja nämä rahat ovat tulleet vuokra-asuntotuotoista? Asumistuki valuu suoraan ammattiliiton saamille osingoille, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettia arvioitiin tänään eduskunnassa erityisesti sen menovähennyksiin liitetyn asumistukiremontin osalta.

Sdp:n kansanedustaja Anneli Kiljunen huomautti, että 400 miljoonan euron leikkaukset asumistukeen ovat erittäin iso isku kaikkein pienituloisimmille ihmisille.

Samalla asialla oli vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

– Ihmettelen sitä, että kristillisdemokraatit olisi valmis leikkaamaan asumistuesta valtavat 400 miljoonaa euroa eli noin neljänneksen asumistukimenoista.

– Minä toivon, että tämän salin yhteinen tahtotila olisi se, että nämä järjettömän suuret asumistukikustannukset pystyttäisiin saamaan kuriin

Essayah muistutti kyselijöitä, että Kojamo on maksanut viiden viime vuoden aikana osinkoja 243 miljoonaa euroa, joista 130 miljoonaa on mennyt ammattiliitoille, ja nämä rahat ovat tulleet vuokra-asuntotuotoista.

– Sen sijaan on totta, että tämä asumistuen reformi, jota me olemme voimakkaasti olleet ajamassa, todennäköisesti vaikuttaisi alussa sillä tavoin, että se vähentää asumistukea.

Kristillisdemokraatit ovat kuitenkin mallissaan lähteneet siitä, että yleinen asumistuki, joka on tällä hetkellä opiskelijoilla, palautettaisiin ja siihen tuotaisiin mukaan opintorahan asumislisä.

Eduskunnan tietopalvelu ei kuitenkaan ota opintorahan asumislisän palauttamista laskelmassa huomioon aineistoon liittyvien epävarmuuksien vuoksi.

Essayah’n mukana se antaa asiasta todellisuutta heikomman kuvan.

– Minä toivon, että tämän salin yhteinen tahtotila olisi se, että nämä järjettömän suuret asumistukikustannukset pystyttäisiin saamaan kuriin, että ne oikeasti kohdentuisivat niille köyhille ihmisille, eivätkä suinkaan niin, että ne valuvat ammattiliittojen osinkotuloihin, hän sanoi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman kertoi niin ikään, että KD haluaa muuttaa nykyistä asumistukijärjestelmää juuri sen takia, että se valuu tällä hetkellä suuryhtiöihin.

– Se tarkoittaa sitä, että meillä on Suomessa Euroopan kallein vuokrataso, ja se ei todellakaan hyödytä pienituloisia, vaan he, joilla on pääomaa, hyötyvät tästä nykyjärjestelmästä.

Hän muistutti, että KD:n budjettiesitys toisi valtiolle uusia tuloja ja säästöjä yhteensä 1,6 miljardilla eurolla. Vaikka menot kasvaisivat 322 miljoonalla eurolla ja verotulot vähenisivät 893 miljoonaa euroa, niin kristillisdemokraattien esitys pienentäisi silti ensi vuoden lainanottotarvetta lähes puolella miljardilla.

– Varjobudjettimme lisäksi esitämme myös työllisyyspakettia, joka tuottaisi 100 000 työllistä lisää lähivuosina, Östman sanoi.

Ylös