”Jos avaamme tien EU:n verotukselle, se on seuraavat vuosikymmenet meidän ristimme” – Sari Essayah vaatii elpymispaketista 2/3 osan enemmistöpäätöstä

3.12.2020 klo 16:50 Eduskunta Samuli Rissanen

Viime keväänä, kun EU:n elpymispaketti ensimmäisen kerran oli eduskunnan käsiteltävä, hallitus itse toivoi, että asiasta käytäisiin kansalaiskeskustelu.

Essayah muistuttaa, että kansalaiskeskustelua ei koskaan käyty, vaikka EU:lle haetaan verotusoikeutta.

– Täytyy sanoa, että kun kesän aikana, heinäkuuhun mennessä, paketti nopeasti runnottiin läpi, niin eipä sitä kansalaiskeskustelua käyty eikä sitä valitettavasti ole käyty tämän syksyn aikanakaan, Essayah sanoi eduskunnan kyselytunnilla, jonka yhdeksi pääaiheeksi nousi EU:n elpymispaketti.

Kun suomalaiset aikanaan antoivat mandaatin liittyä EU:iin, kyse oli hyvin toisenlaisesta unionista

Kristillisdemokraatit ovat koko ajan alleviivanneet sitä, että olisi ollut järkevää pitää elpymispaketti ja monivuotinen rahoituskehys erillään.

– Me emme olisi joutuneet tilanteeseen, jossa EU:n omia sopimuksia on tulkittu uudelleen ja josta myös tasavallan presidentti on ollut huolissaan, Essayah perusteli.

Hän muistutti, että kun suomalaiset aikanaan antoivat mandaatin liittyä EU:iin, kyse oli hyvin toisenlaisesta unionista.

– Ei ollut tietoa yhteisistä veloista, veroista ja kasvavista tulonsiirroista.

– Ja kun täällä on sanottu, että tämä on kertaluontoinen, niin jos me nyt avaamme tien EU:n verotukselle, ne verot tulevat olemaan seuraavat vuosikymmenet meidän ristimme.

Essayah kysyi suoraan pääministeri Sanna Marinilta sitä, milloin omien varojen sopimus on tulossa eduskunnan suureen saliin ja onko mahdollista, että se käsitellään 2/3 osan enemmistövaatimuksella, koska sillä pyydetään EU:lle verotusoikeutta eli toimivaltaa.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan omien varojen sopimus on tulossa eduskunnan päätettäväksi heti, kun se on mahdollista.

– Tämä on meidän tarkoituksemme. Mitä tulee kysymykseen siitä, millaisella enemmistöllä tämä käsitellään; tässä asiassa kuulemme perustuslakivaliokunnan arvion.

Ylös