– Maakunnissa puhutaan turpeesta ja polttoaineveroista hyvin erilaiseen äänensävyyn kuin täällä salissa, Essayah sivaltaa hallitusta kaksilla rattailla ajamisesta

2.12.2020 klo 16:46 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ihmetteli valtiovarainministeri Matti Vanhasen arvioita ja sitä, miksi oppositiolla pitäisi olla yhteinen linja taloudesta ja työllisyydestä.

– Kun tuntuu, ettei hallituksellakaan sitä ole, Essayah sanoi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja hallituspuolueiden edustajat pääsivät tänään arvioimaan eduskunnassa opposition vaihtoehtobudjetteja.

Vanhanen kohahdutti saliin kokoontuneita kansanedustajia heti kärkeen toteamalla, että esimerkiksi työllisyyspolitiikasta oppositiopuolueilla ei ole ”alkeellisintakaan” yhteisymmärrystä. Sama koskee Vanhasen mukaan verotusta. Oppositiopuolueet eivät Vanhasen mielestä löytäisi yhteistä linjaa edes EU-politiikasta.

– Maakunnissa puhutaan turpeesta ja polttoaineveroista hyvinkin erilaiseen äänensävyyn kuin täällä salissa

– Aivan en ymmärtänyt sitä, että miksi valtiovarainministeri penää oppositiopuolueilta yhtenäistä linjaa näissä asioissa, kun tuntuu, että hallituksellakaan sitä ei ole, Essayah reagoi Vanhasen arvioihin.

Hänen mukaansa niin perussuomalaisten, kokoomuksen kuin KD:nkin mallissa on kiinnitetty erityistä huomiota kotitalouksien elvyttämiseen ja siihen, että kansalaisten ostovoima säilyy.

Kaikilla oppositiopuolueilla on Essayah’n mukaan yhteinen näkemys myös siitä, että suomalaisten työllisyyttä pitää pystyä parantamaan ja nopeasti.

Essayah’n mielestä näin ei ole valitettavasti hallituksen budjetissa, jossa lisätään niin asumisen, liikkumisen kuin työnteonkin verotusta.

Lisäksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja sivalsi hallitusta kaksilla rattailla ajamisesta.

– Maakunnissa puhutaan turpeesta ja polttoaineveroista hyvinkin erilaiseen äänensävyyn kuin täällä salissa. Ja mikä lieneekään työttömyysputken lisäpäivien kohtalo, Essayah sanoi.

Vaihtoehtobudjetteja on opposition eduskuntaryhmissä työstetty pitkin syksyä ja oppositiopuolueista kristillisdemokraatit julkisti oman vaihtoehtonsa ensimmäisenä marraskuun 25.päivä. Perussuomalaisten ja kokoomuksen vaihtoehtoja saatiin odottaa tälle viikolla saakka.

Ylös