– Onko oikein, että Kojamo on maksanut viiden viime vuoden aikana osinkoja 243 miljoonaa euroa, joista 130 miljoonaa on mennyt ammattiliitoille, Peter Östman kysyy hallitukselta

3.12.2020 klo 17:19 Eduskunta Samuli Rissanen

Suomessa vuokralla asuvien asumismenot ovat tuoreen selvityksen mukaan OECD-maiden korkeimmat. Korkeat vuokrat ovat osaltaan johtaneet siihen, että vuoden 2010 jälkeen Kelan asumistukimenot ovat kasvaneet peräti 65 prosenttia.

Viime vuonna Kela maksoi yli 2 miljardia asumistukea.

– Mistä tämä johtuu? Meillä on järjestelmävika. Monissa uusissa asunto-osakeyhtiöissä velka-osuus voi nykyään olla erittäin huomattava, jopa 80 prosenttia, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Taloyhtiön kautta otetusta lainasta sijoitusasunnon omistaja voi vähentää koko rahoitusvastikkeen, joka sisältää sekä koron että myös lainanlyhennyksen, jos asuntoyhtiö on näin päättänyt.

– Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta tällainen epäoikeudenmukainen järjestelmävika purettaisiin

– Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta tällainen epäoikeudenmukainen järjestelmävika purettaisiin, Östman kysyi hallitukselta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan tähän liittyvä kokonaisuus on valmisteilla työryhmässä ja työssä ovat mukana piirteet, joita Östman esitti.

– Hallituksen ja Finanssivalvonnan erityisenä intressinä on kiinnittää huomiota kotitalouksien velkaantumiskehitykseen, joka on makrotalouden mittareista se, joka vilkkuu punaisella. Erityisesti taloyhtiölainojen kasvu on ollut yksi suurimmista tekijöistä, Vanhanen arvioi.

Östman muistutti niin ikään, että Kojamo on Suomen suurin kiinteistösijoittaja, joka omistaa yli 35 000 vuokra-asuntoa. Yhtiön sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli tänä vuonna 4,9 miljardia euroa. Kojamo myös tahkoaa tulosta koronasta huolimatta: Yhtiö ilmoitti osavuosikatsauksessan, että rakenteilla on huima määrä uusia asuntoja.

Ay-liikkeellä on tuntuva omistus Kojamossa. Liittojen suuret ja verovapaat sijoitustulot ovat herättäneet paljon julkista kritiikkiä.

– Miksi? Siksi, että merkittävä osa asumistuesta valuu ammattiliitoille ja on tuonut Suomeen Euroopan korkeimmat vuokrat.

– Onko teistä oikein, että Kojamo on maksanut viiden viime vuoden aikana osinkoja 243 miljoonaa euroa, joista 130 miljoonaa on mennyt ammattiliitoille, ja nämä rahat ovat tulleet vuokra-asuntotuotoista, Östman kysyi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen muistutti, että vuokra-asuntomarkkinoilla on se tilanne, että jos velat on maksettu, niin vuokratulosta erittäin suuri osuus on voittoa omistajalle.

– Meillä on ollut vahva intressi rakentaa vuokra-asuntoja, koska niitä on tarvittu. Niitä on rakennettu paljon viime vuosikymmeninä ja joku ne asunnot aina omistaa.

– Kysyjä on oikeassa siinä, että asumistukea menee paljon näihin vuokriin.

Ylös