Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat huolissaan viljelijöiden tulokehityksestä

4.12.2020 klo 10:16 Eduskunta Samuli Rissanen

Euroopan unionia myöten on herätty siihen, että ruokaketjun tulonjako ei suosi viljelijää. Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan maatalouden yrittäjätulo tulee laskemaan alkavalla CAP-kaudella.

– Konkreettista parannusta tuottajien taloudelliseen asemaan ei siis ole nykykeinoilla ole näköpiirissä, paljosta keskustelusta huolimatta, Suuren valiokunnan KD-edustajat Sari Essayah ja Peter Östman arvioivat.

Viljelijöiden tulot junnaavat, mutta elintarvikevaltuutetun ääntä ei kuulu asiassa

Heidän mukaansa viljelijöiden tulot junnaavat, mutta elintarvikevaltuutetun ääntä ei kuulu asiassa.

Elintarvikevaltuutetun tehtävänä on työskennellä elintarvikemarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi ja hyvien liiketapojen vastaisten käytäntöjen estämiseksi. Maa- ja metsätalousministeriöministeri näkee uudella valtuutetulla olevan keskeinen rooli elintarvikemarkkinalain hengen toteutumisessa.

Valtuutettu on olemassa jo yli vuoden.

– Tietoa valtuutetun toiminnasta on toistaiseksi saatavilla varsin niukasti. Toistaiseksi on epäselvää, millä tavoin perustettu virka edesauttaa kotimaisten elintarvikemarkkinoiden kehitystä tuottajan kannalta reilumpaan ja huoltovarmuuden kannalta parempaan suuntaan, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat tänään jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen aiheesta. Siinä he kysyvät, miten hallitus arvioi elintarvikemarkkinavaltuutetun viran tehtävänannon ja viranhoidon onnistumista.

KD-edustajat haluavat vastauksen siihenkin, miten hallitus aikoo varmistaa, että elintarvikemarkkinavaltuutetulla on käytettävissään riittävät työkalut, jotta viranhoidolla on positiivinen merkitys elintarvikemarkkinoiden kehitykseen.

Ylös