Peter Östman KD-Livessä: ”Hallituksen pitäisi huolehtia, että koko Suomi pysyy asuttuna”

3.12.2020 klo 18:10 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Meidän budjettimme olisi paljon tasapainoisempi kuin hallituksen, ja ottaisimme puoli miljardia vähemmän velkaa kuin hallitus, Peter Östman muistutti vuoden viimeisellä KD-Live -kyselytunnilla Facebookissa.

Kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman aloitti vuoden viimeisen KD-Live -lähetyksen kertomalla Suomen järjettömän korkeasta vuokra-asuntojen hintatasosta. Östman oli juuri kysynyt eduskunnan kyselytunnilla mitä hallitus aikoo tehdä järjestelmälle.

Taloyhtiön kautta otetusta lainasta sijoitusasunnon omistaja voi vähentää koko rahoitusvastikkeen, joka sisältää sekä koron että myös lainanlyhennyksen, jos asuntoyhtiö on näin päättänyt. Östman oli kovistellut hallitusta kysymällä, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta tällainen epäoikeudenmukainen järjestelmävika purettaisiin.

– Meillä on useita valuvikoja, jotka vääristävät asuntomarkkinoita.

– Täytyy lähteä siitä, että verovähennysoikeus asunto-osakeyhtiöissä pitää katsoa uusiksi.

Sari Essayah oli keskiviikkonakin muistuttanut eduskunnassa epäoikeudenmukaisuudesta.

– Onko teistä oikein, että Kojamo on maksanut viiden viime vuoden aikana osinkoja 243 miljoonaa euroa, joista 130 miljoonaa on mennyt ammattiliitoille, ja nämä rahat ovat tulleet vuokra-asuntotuotoista? Asumistuki valuu suoraan ammattiliiton saamille osingoille, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah totesi eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettia arvioitiin keskiviikkona eduskunnassa erityisesti sen menovähennyksiin liitetyn asumistukiremontin osalta.

– Tämä on suuri epäoikeudenmukaisuus, Peter Östman totesi.

Östman selosti vaihtoehtobudjetin syntyä KD-Livessä.

– Saimme idean Norjan sisarpuolueeltamme jo 1990-luvulla.

– Meidän budjettimme olisi paljon tasapainoisempi kuin hallituksen, ja ottaisimme puoli miljardia vähemmän velkaa kuin hallitus.

Keskituloisille hallituksen esitys on paljon ankarampi kuin meidän esityksemme. KD on onnistunut hyvin omassa esityksessään tasapainottamaan tulot ja menot.

– Keskituloisille hallituksen esitys on paljon ankarampi kuin meidän esityksemme. KD on onnistunut hyvin omassa esityksessään tasapainottamaan tulot ja menot.

(KD:n vaihtoehtobudjettiin voit tutustua kokonaisuudessaan täällä )

– Jos hallitus haluaisi oikeasti pitää huolta siitä, että Suomen päästöt vähenisivät, se pitäisi huolen myös siitä, että koko Suomi pysyisi asuttuna.

– Ei ole järkeä jättää hiilinieluna toimivia puutaloja tyhjilleen ja purettavaksi maaseudulla ja sitten rakentaa betonielementtikerrostaloja kasvukeskuksiin. Tämä lisää päästöjä valtavasti.

Östmanilta kysyttiin, pitäisi kannabiksen käyttö vapauttaa ja kriminalisoinnista luopua.

– Sanomme jyrkästi ei siihen.

Mitä mieltä Östman on koronarokotteesta ja sen turvallisuudesta, sekä salaliittoteorioihin.

– Täytyy huolehtia siitä, että sote-alan ammattilaiset, vanhukset ja riski-iässä olevat saavat rokotteen ensin. Sen jälkeen voisin itsekin olla ottamassa rokotteen.

– Kaikkiin uudistuksiin riittää aina riskejä. On huolella analysoitava, mitä rokotteita ostamme ja tuomme Suomeen.

– Mutta välillä minun on vaikea ymmärtää näitä salaliittoteorioita, joita liittyy nimenomaan rokotteisiin. Miksei samoin kyseenalaisteta esimerkiksi syöpälääkityksiä. Niihinkin liittyy valtavasti sivuvaikutuksia.

– Rokotteiden kohdalla on kuitenkin merkittävä joukko ihmisiä, jotka vastustavat.

KD-Liven tuottaja ja keskustelua johdatellut puoluesihteeri Asmo Maanselkä kyseli, mikä saa ihmisen jättämään oman lapsensa rokottamatta.

– Pohjanmaalle syntynyt rokotevastainen liike tuli minulle aivan yllätyksenä. Sars-rokotteen epäonnistuminen ja narkolepsia-tapaukset saattoivat vaikuttaa tämän liikkeen syntyyn.

Östman muistutti, että covid19-rokotteen tutkimuskehitys ja kilpailu on äärimmäisen kova.

– Uskon, että saamme lopulta hyvän rokotteen, hän sanoi.

Östman uskoo, että maaseutu tyhjenee hallituksen huonoihin päätöksiin. Polttoaineverokorotus heikentää ostovoimaa ja tekee maalla asumisen yhä kalliimmaksi.

– Hallitus on jo nostanut ja aikoo korottaa vielä uudelleenkin. Kristillisdemokraatit olisi tehnyt elvytystä veroja keventämällä, Östman muistutti.

Östmanilta kysyttiin myös EU-elpymispaketista.

– Olemme vastustaneet hallituksen esitystä, sillä joutuisimme maksamaan kuusi miljardia euroa ja saisimme takaisin 3,8 miljardia.

– Kansa ei tiennyt tällaisista mekanismeista kun Euroopan unioniin liityttiin, Östman muistutti.

– Seuraavat sukupolvet maksavat nämä, takaisinmaksu vie vuoteen 2058 saakka.

KD-Livet jatkuvat tammikuussa

Facebookin KD-Live -kyselytunnit jatkuvat jälleen tammikuussa. Ne tulevat joka toinen torstai klo 17–18 Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla. Lähetyksen tuottaa ja isännöi puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Aiempia kyselytunteja voi katsoa myös jälkikäteen.

 

 

 

 

Ylös