– Onko hallitus ennakkosensuurin kannalla, kun se esittää tiukennuksia ohjelmistotoimi- ja radiolupien myöntämiseen, KD:n kansanedustajat kysyvät

4.12.2020 klo 11:26 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä aikoo tänään äänestää perussuomalaisten rinnalla esityksestä, jossa poistettaisiin toimilupien myöntämisen ehdoista rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lakiin jäisi edelleen pykälä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, missä puututaan muun muassa kehottamiseen väkivaltaan ja rikoksiin kansanryhmiä vastaan.

– Viime vuosina olemme nähneet, että jopa Raamatun siteeraaminen on syyttäjäviranomaisen näkökulmasta tulkittavissa kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä vastustaa rasismia, antisemitismiä ja todellista kiihottamista kansanryhmää vastaan. Rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on KD-edustajien mielestä kuitenkin niin lavea ja tulkinnanvarainen, että sitä ei voi käyttää perusteena mielipiteiden ilmaisun estämiseksi.

– Viime vuosina olemme nähneet, että jopa Raamatun siteeraaminen on syyttäjäviranomaisen näkökulmasta tulkittavissa kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

– Yleisradion ja MTV:n ohjelmissa ja jopa eduskunnan istunnoissa esitettyjä mielipiteitä on tutkittu, kun on epäilty, että esitetyt mielipiteet rikkovat lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuleeko viestintävirasto vetämään takaisin näiden toimijoiden lähetysluvat ja oikeudet jakaa videoita, kristillisdemokraattien kansanedustajat kysyvät yhteisessä tiedotteessaan.

He pohtivat niin ikään, onko hallitus ajamassa Suomea ennakkosensuurin aikaan.

– Sanan- ja mielipiteenvapaus on edellytys demokraattiselle yhteiskunnalle. Sananvapaus ei toteudu, mikäli yhteiskunnassa harjoitetaan ennakkosensuuria. Hallituksen toimet vaarantavat sananvapauden, kun se esittää tiukennuksia ohjelmistotoimi- ja radiolupien myöntämiseen.

Tänään eduskunnassa käsitellään liikennevaliokunnan mietintöä lakiesityksestä sähköisen viestinnän palveluista. Esityksessä uudistetaan käytäntöjä eri medioiden lähetyslupien suhteen. Uudistuksen jälkeen liikenne- ja viestintäviraston tulee evätä ohjelmistotoimi- tai radioluvan sellaiselta toimijalta, jos on ”syytä epäillä”, että hakija syyllistyy rikoslain mukaisesti kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Ylös