– Omaishoitajat rokotettavien kärkilistalle, Päivi Räsänen vaatii

7.12.2020 klo 11:29 Eduskunta Samuli Rissanen

– On erikoista, että omaishoitajia ei mainita rokotettavien kärjessä hallituksen koronarokotestrategiassa. Monet omaishoitajat ovat iäkkäitä ja kuuluvat itsekin riskiryhmiin, Päivi Räsänen muistuttaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen mielestä omaishoitajat pitäisi huomioida rokotettavien kärkilistalla.

– Heidän jaksamisensa ja oma terveytensä on tärkeää ja samalla ehkäistään tartunta hoidettavaan omaiseen. Omaishoitajat pelkäävät nyt itse sairastuvansa ja tartuttavansa läheisensä.

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä hoitaessaan riskiryhmäläisiä siinä missä hoivakotien hoitajat.

Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, aikooko hallitus ottaa omaishoitajat rokotettavien kärkilistalle rokotestrategiassaan.

Hän muistuttaa, että omaishoitajat tekevät arvokasta työtä hoitaessaan riskiryhmäläisiä siinä missä hoivakotien hoitajat.  Jo nyt on vaikea saada hoidettavaa vuorohoitoon omaishoitajan loman ajaksi.

– Monia omaishoitajia huolestuttaa nyt perustellusti arjen turvallinen sujuminen riskiryhmään kuuluvan hoidettavan läheisen kanssa sekä se, että minne hoidettava mahtuu hoidettavaksi, jos omaishoitaja itse sairastuu koronaan. Tälläkin hetkellä on pulaa hoitopaikoista. Monelle hoidettavalle omaishoitaja on ainoa ihminen, jonka varassa hyvä hoiva on täysin, Räsänen sanoo.

Hallitus on hyväksynyt Suomen rokotestrategian koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Alkuvaiheessa on tarkoitus tarjota rokote koronapotilaita hoitavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, hoivakotien henkilöstölle ja ikääntyneille henkilöille sekä henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Ylös