Päihdeneuvontaan tulevien avunpyyntöjen määrä lähes tuplaantunut vuonna 2020

31.12.2020 klo 10:05 Kotimaa KD Lehti

EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavien määrä on lähes tuplaantunut kuluneena vuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Vastattujen puheluiden määrä on noussut 30 prosenttia, mutta soittoyritysten määrä on noussut vuoden aikana 40 prosenttia.

– Vaikka osa soittoyrityksistä saattaa tulla samoilta ihmisiltä, jotka yrittävät päästä lävitse monta kertaa peräkkäin, niin selvää on, että avun tarve on kasvanut paljon, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Minttu Tavia Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

– Monilla on tänä vuonna päihteiden käyttö lisääntynyt entisestään, Tavia jatkaa.

Päihteiden käytön kasvu on kuulunut myös läheisten soitoissa eli huolissaan olevien vanhempien, lasten tai puolisoiden yhteydenotoissa.

Päihdeneuvonnasta ohjataan tarvittaessa ottamaan yhteyttä oman kunnan päihdepalveluihin tai muuhun hoitoa tai vertaistukea järjestävään toimijaan.

– Huolestuttavaa on, että kuntien päihdehoidon tarjonta ei tunnu vastaavan tarvetta. Päihdehoidosta ei olisi varaa tässä tilanteessa tinkiä ollenkaan, vaikka taloustilanne voi olla vaikea, Tavia sanoo.

Koronavuonna soittajilla on ollut suuri tarve keskustella jonkun kanssa, monilla on ahdistusta ja joillakin itsetuhoisuutta.

Toivoisimme, että ihmiset ottaisivat yhteyttä ajoissa. Kannattaa hakea apua, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö arveluttaa yhtään.

– Toivoisimme, että ihmiset ottaisivat yhteyttä ajoissa. Kannattaa hakea apua, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö arveluttaa yhtään, Tavia sanoo.

 

EHYT ry:n maksuton neuvontapuhelin ympäri vuorokauden

EHYT ry:n maksuton neuvontapuhelin päivystää numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Päihdeneuvontaan soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista.

2020 tammikuun alun ja marraskuun lopun välisenä aikana Päihdeneuvontaan on tullut 17 451 puheluyritystä.

EHYT ry

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

 

 

Ylös