”Kristittyjen on puolustettava demokratian kulmakiviä” – Peter Östman arvioi Washingtonin mellakoita

8.1.2021 klo 18:54 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman muistuttaa sanomalehti Vasabladetin haastattelussa, että Yhdysvaltain kristillisen oikeisto ja Trumpia tukevat ääriryhmät eivät ole yksi ja sama asia.

– Washingtonissa kävi juuri niin kuin pelättiin, Östman arvioi loppiaisen tapahtumia, jossa Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressitalolle ja saivat aikaan täydellisen kaaoksen.

Hän näkee tapahtumasarjan huipentumana ristivedolle, jota presidentti Donald Trumpin nelivuotinen presidenttikausi on sisältänyt.

Östmanin mukaan liikehdinnän taustalla on pitkäaikaista tyytymättömyyttä poliittista järjestelmää kohtaan. Epäluottamusta on kasautunut kymmeniä vuosia ja se kohdistuu hänen mukaansa sekä republikaanien että demokraattien toimintaa ja valtamediaa kohtaan.

Kaikkien ryhmien, jotka ovat kiistäneet demokraattiset vaalit, pitäisi nyt pysähtyä miettimään, mikä on vaihtoehto

Tässä tilanteessa Trump nähtiin ikäänkuin pelastajana.

– Siksi hänen oli helppo saada kannatusta ja pelitilaa. Tavalliset kansalaiset eivät seuraa päivänpolitiikkaa ja ”klikkaavat” mediasisältöä otsikkotasolla. Heistä tulee helppoja kohteita populistisille ajatuskuvioille.

Trumpin kannattajat koostuvat Östmanin arvion mukaan useista eri ryhmittymistä, joista äärioikeisto muodostaa yhden kokonaisuuden. Joukossa on myös evankelikaalisia kristittyjä.

Osa kristityistä on kuitenkin ollut skeptisiä Trumpin toimintaa kohtaan. Östman korostaa myös, että Trumpia tukevien ääriryhmien ja häntä kannattavien kristittyjen välillä on eroa.

Östman haluaisi myös välttää puhumasta kristillisestä oikeistosta, koska kyse ei ole yksinomaan heistä. Hän arvioi kuitenkin, että joitakin evankelikaalisia johtajia lukeutuu myös Yhdysvaltain äärioikeistoon.

– Sen lisäksi joukkoon on vedetty mukaan uskovia, jotka ovat olleet turhankin hyväuskoisia.

Östman kuitenkin muistuttaa, että kaikkien ryhmien, jotka ovat kiistäneet demokraattiset vaalit, pitäisi nyt pysähtyä miettimään, mikä on vaihtoehto. Mikäli yllyttäminen jatkuu, tilanne voi pahimmassa tapauksessa johtaa sisällissotaan.

Östmanilta kysyttiin haastattelussa myös, pitäisikö kristittyjen nyt irtisanoutua Trumpista. Hän muistuttaa, että samasta syystä kristittyjen pitäisi ottaa etäisyyttä kaikkiin yksinvaltaisesti hallitseviin johtajiin.

– On tärkeää, että kristityt, kuten muutkin yhteiskunnan jäsenet, puolustavat demokratian kulmakiviä.

Ylös