– EU:n elpymisrahaston kertaluontoisuuteen ja merkittäviin hyötyihin ei usko muut kuin hallitus, kristillisdemokraattien kansanedustajat arvioivat

27.1.2021 klo 13:03 Eduskunta Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmä näkee EU:n elpymisrahaston olevan myös räikeästi ristiriidassa EU:n perussopimusten kanssa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä vaatii hallitusta myöntämään, ettei EU:n elpymisrahasto ole Suomen edun mukainen. Lukuisat asiantuntijat ovat todenneet, ettei rahastosta ole merkittävää hyötyä Suomen viennille. Päinvastoin  sen nettovaikutus voi olla onnistuessaankin Suomen taloudelle kielteinen, koska sillä elvytetään Etelä- ja Itä-Eurooppaa Länsi- ja Pohjois-Euroopan kustannuksella.

– Välineen kertaluontoisuuteen puolestaan ei usko enää kukaan muu kuin hallitus itse, KD:n kansanedustajat muistuttavat yhteisessä kannanotossaan.

Suomen saamiset EU:n elpymisrahastosta ovat jäämässä noin puoli miljardia euroa arvioitua pienemmäksi, koska Suomen talous on kärsinyt koronavirustilanteesta odotettua vähemmän.

Tämän hetkisen arvion mukaan myös Suomen saamiset EU:n elpymisrahastosta ovat jäämässä noin puoli miljardia euroa arvioitua pienemmäksi, koska Suomen talous on kärsinyt koronavirustilanteesta odotettua vähemmän.

Suomen arvioitu maksuosuus elpymispaketista on edelleen noin 6,6 miljardia euroa, josta saataisiin takaisin ainoastaan 2,7 miljardia euroa. Vielä viime kesänä Suomen arvioitiin saavan elpymisrahastosta avustuksia noin 3,2 miljardia euroa.

Talvikoukseensa tänään kokoontunut KD-eduskuntaryhmä toistaa kantansa, ettei se voi hyväksy hallituksen päätöstä osallistua EU:n elpymisrahastoon.

KD:n kansanedustajien mielestä vuosikymmeniä kestävä yhteisvastuullinen velka ja korkeammat jäsenmaksut uhkaavat vaarantaa taloutemme kantokyvyn.

– Mikäli Suomi olisi itse ottanut lainan markkinoilta, se olisi saanut sen halvemmalla. Korkeammat jäsenmaksut voivat edellyttää tulevaisuudessa veronkiristyksiä. Eduskuntaryhmä näkee rahaston olevan myös räikeästi ristiriidassa EU:n perussopimusten kanssa, he toteavat.

Ylös