– KD lähtee kuntavaaleihin torjumaan alueiden ja ihmisten eriarvoistumista ”Koko maa mukana”-teemalla, Sari Essayah kertoo

27.1.2021 klo 14:16 Politiikka Samuli Rissanen

– Haluamme torjua alueiden ja ihmisryhmien jakautumista ja eriarvoistumista pitämällä kaikki mukana. Korostamme kestävää taloudenhoitoa ja peruspalvelujen priorisoimista kireässä kuntataloudessa, puheenjohtaja Sari Essayah kertoo KD:n tavoitteista kunnissa.

KD tavoittelee kuntavaaleissa valtuustopaikkojen lisäämistä nykyisestä noin 320 valtuutetusta. Tähän tarvitaan viime vaalien kokoinen noin 2000 ehdokkaan joukko tai mieluiten yli, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselän mukaan tällä hetkellä (27.1) kristillisdemokraateille on koossa hieman alle 1300 ehdokasta.

– Paljon uusia, hyviä nimiä on tullut mukaan ehdokkaiksi, kuten Mika Poutala Espoossa

– Paljon uusia, hyviä nimiä on tullut mukaan ehdokkaiksi, kuten Mika Poutala Espoossa, Maanselkä kehuu.

Kristillisdemokraateilla on vaalilittoja useiden puolueiden kesken.

– KD on ollut hyvin haluttu vaaliliittokumppani. Asialliset ja hyvät ehdokkaat ovat se asia, jonka vuoksi meidän kanssa halutaan tekniseen vaaliliittoon, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien valtakunnallinen kuntavaalislogan on ”Koko maa mukana”, jonka mukaisesti puolue taistelee alueiden ja ihmisten jakautumista ja eriarvoistumista vastaan.

Essayah muistuttaa, että monet kunnat olivat jo ennen koronaa vakavassa taloudellisessa kriisissä.

– Valtion velaksi antamat tukipaketit auttavat kyllä kuntavaalien yli, mutta entä sen jälkeen, hän kysyy.

Lisäksi väestörakenne on suuressa osassa kuntia haasteellinen, niin palvelujen rahoituksen kuin esimerkiksi hoivatyöntekijöiden riittävyydenkin turvaamiseksi. Pitemmän päälle peruspalveluita ei voida pyörittää velkarahalla lastenlasten laskuun.

Samalla kun korona tuhoaa työpaikkoja ja yritystoimintaa, hallitus lisää kuntien velvoitteita ilman riittävää rahoitusta.

Essayah muistuttaa, että sinällään tarpeellinen hoitajamitoituksen nosto ja toisaalta ideologinen oppivelvollisuuden laajentaminen ovat uudistuksia, joiden täytäntöönpanon ongelmat kaatuvat kuntapäättäjien syliin.

– Alakoululaisten pyyhekumit taitavat 1990-luvun laman tapaan joutua leikkuriin, kun koulutukseen varatut rahat valuvat koulumatkoihin ja läppäreihin vuorineuvostenkin lapsille, hän kritisoi.

Kuntien elinvoima, työpaikat ja verotulot ovat Essayah’n mukaan paljolti riippuvaisia alueen yritysten pärjäämisestä. Siksi kristillisdemokraatit tukevat kunnissa uusien työpaikkojen syntymistä, panostavat yritystoimintaan ja ottaai koppia työllistämisestä panostamalla räätälöityihin palveluihin.

Kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelmassa korostetaan kunnan hankintaosaamista. Siten paikallisille yrityksille taataan tasavertainen mahdollisuus tuottaa kunnan kilpailuttamia palveluita ja tuotteita.

– Onkin kiinnitettävä huomiota kestävyyskriteereihin ja paikallisuuteen hankintalainsäädännön puitteissa, Essayah toteaa.

Kristillisdemokraattien valtakunnallinen kuntavaalislogan on ”Koko maa mukana”. KD tavoittelee viime vaalien tapaan 2000 ehdokasta ja valtuustopaikkojen lisäämistä nykyisestä noin 320 valtuutetusta.

Kristillisdemokraattien mielestä nykyistä asumisen ja palveluiden keskittämispolitiikkaa ei pidä ottaa annettuna. Koronakriisi on osoittanut etätyön ja -opiskelun suuret mahdollisuudet. Moni pystyy tekemään työtä kahdella tai useammalla paikkakunnalla.

– Vaaliteemalla ”Koko maa mukana” haluamme viestittää myös siitä, että meille tärkeää on pitää koko maan asuttuna ja mukana kehityksessä. Elinvoimainen maaseutu ja maatalous ovat tärkeä osa. Niitä ei voi tuoda, ja niistä hyötyy koko Suomi. Tuemme luovia, liikkuvia, digitaalisia ja tarpeen mukaan muuttuvia palveluja.

Kristillisdemokraattien politiikan kulmakiviin kuuluu lapsiperheiden valinnanvapaus ja vanhusten hyvästä hoito.

Lapsiperheillä pitää tulevaisuudessakin olla oikeus valita juuri omaan tilanteeseen sopiva hoitomuoto lapsilleen, siksi kotihoidontukea ja sen kuntalisiä tarvitaan Essayah’n mukaan jatkossakin.

– Hyvällä kotihoidolla ja omaishoidon tukemisella pidetään puolestaan joka mummo ja vaari mukana, hän lisää.

Kristillisdemokraatit haluaa olla on turvallinen ja luotettava valinta kaikille niille suomalaisille, jotka haluavat, että heidän asuinkuntansa asioita hoidetaan asiapohjalta.
– Emme osallistu vastakkainasettelun lisäämiseen ja leimakirveiden heittämiseen. Meille ihmisten hyvinvointi on tärkeämpää kuin turhanpäiväinen hyvesignalointi tai identiteettipolitiikka, Essayah totesi.

Tutustu kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelmaan tästä.

Ylös