Kansalaiskysely: Yli puolet suomalaisista kannattaa veroa epäterveellisille ruuille

26.1.2021 klo 16:22 Politiikka Samuli Rissanen

Liiallisen sokerin käytön negatiiviset terveysvaikutukset ovat selvästi parhaiten iskostuneet suomalaisten mieliin, minkä vuoksi sokerivero saa kyselyssä kovimman kannatuksen.

Yli puolet suomalaisista (53 prosenttia) kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen. Kolmasosa (33 prosenttia) vastustaa ajatusta.

Tulokset selviävät SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n, Yksi elämä -verkoston ja Terve Paino ry:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin kansalaisten asenteita epäterveellisten tuotteiden verotuksesta, myynninedistämisestä sekä kulutustottumuksista tiettyjen elintarvikkeiden osalta.

suomalaiset suhtautuvat varsin suopeasti terveysperusteiseen verotukseen

Runsaasti sokeria sisältävien elintarvikkeiden verottamista kannattaa peräti 58 prosenttia suomalaisista ja kolmannes (29 prosenttia) vastustaa. Suolan verotusta kannattaa 43 prosenttia suomalaisista ja 38 prosenttia vastustaa.

Vähiten kannatusta sai rasvavero. Vastustajia oli enemmän kuin kannattajia: 36 prosenttia suomalaisista kannattaa rasvaveroa ja 45 prosenttia vastustaa.

– Kyselyn perusteella näyttää siltä, että suomalaiset suhtautuvat varsin suopeasti terveysperusteiseen verotukseen, SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas sanoo.

Hän muistuttaa, että liiallisen sokerin käytön negatiiviset terveysvaikutukset ovat selvästi parhaiten iskostuneet suomalaisten mieliin, minkä vuoksi sokerivero saanee kovimman kannatuksen.

– Optimaalisessa terveysperusteisessa verotuksessa kuitenkin myös suolan ja kovan rasvan verottaminen olisi tarpeen.

SOSTE ja muut järjestöt ovat esittäneet otettavaksi käyttöön terveysperusteista valmisteveroa, joka ottaisi sokerin lisäksi kriittisinä ravintoaineina huomioon myös elintarvikkeiden suolan määrän ja rasvan laadun.

Verorasitus kasvaisi tuotteen sokeri- tai suolapitoisuuden tai kovan rasvan määrän kasvaessa.

Kuluttajahinnoille tämä tarkoittaisi sitä, että mitä enemmän sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa tuote sisältäisi, sitä enemmän tuote maksaisi. Näin ollen terveellisemmät vaihtoehdot olisivat epäterveellisiä tuotteita edullisempia.

Veron tavoitteena olisi myös ohjata elintarviketuottajia valmistamaan vähäsokerisempia, vähäsuolaisempia ja rasvakoostumukseltaan terveellisempiä tuotteita.

 

Ylös