”Terveys ja talous vaakalaudalla hitaan rokotustahdin vuoksi” – KD:n kansanedustajat vaativat pikaista panostusta kotimaiseen rokotekehitykseen

29.1.2021 klo 10:48 Politiikka Samuli Rissanen

Kotimaiseen rokotetutkimukseen ja -tuotantoon tulee sijoittaa nyt, jotta tulevina vuosina rokotteiden saatavuus voidaan turvata, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat vaativat, että kotimaiseen rokotekehitykseen on panostettava nopeasti ja voimakkaasti.

Kristillisdemokraattien mielestä rokotustoimet ovat edenneet Suomessa aivan liian hitaasti, eikä muutosta prosessin nopeutumisesta ole näköpiirissä. Vielä tammikuun alussa THL:n arvio oli, että kesäkuun loppuun mennessä koronarokotteen olisi saanut jo 2,5–3,5 miljoonaa suomalaista.

– Nyt näyttää valitettavasti siltä, että suomalaisten rokottaminen voi kestää ainakin vuoden 2021 loppupuolelle saakka

– Nyt näyttää valitettavasti siltä, että suomalaisten rokottaminen voi kestää ainakin vuoden 2021 loppupuolelle saakka, KD:n kansanedustajat arvioivat yhteisessä kannanotossaan.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä painottaa, että myös saatavuuden näkökulmasta kotimaisen rokotekehitykseen ja tuotantoon panostaminen on nyt todella tärkeää.

Kristiillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan kotimaiseen rokotetuotantoon on satsattava resursseja, jotta rokotteiden saatavuus tulevina vuosina voidaan turvata. Räsänen on tehnyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen jo viime kevään aikana, jolloin koronavirus aiheutti laajan yhteiskunnan sulkemisen valmiuslailla.

Ryhmän varapuheenjohtajat, kansanedustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus puolestaan  muistuttavat, että koronakriisi on vauhdittanut monen kotimaisen yrityksen tuotekehittelyä ja nostanut myös ihan uusia yrityksiä, niin koronatestauksen kuin rokotekehityksen puolella.

– Jotta Suomessa pienet toimijat voisivat kilpailla kansainvälisen kehitystyön kanssa, eikä laadukas tutkimustyö valuisi nyt hukkaan, tarvitaan rahoitukseen pikaisesti merkittäviä panostuksia. On välttämättömänä, että EU elpymisrahaston kautta Suomelle tulevaa avustusrahaa käytetään merkittävästi rokotetutkimukseen ja kehitykseen, Laukkanen ja Tanus vaativat.

– Rokotekehityksen- ja myös tuotannon tukeminen täyttää avustusten myöntämiselle asetetut kriteerit. Lisäksi kotimaisen rokoteteknologian kehityksen kautta on mahdollista saavuttaa myös onnistunut vientituote, ja se on erittäin tärkeä lisä huoltovarmuuden turvaamiseen, Tanus muistuttaa.

Rokotusaikatauluun Suomessa vaikuttavat eniten myyntilupien myöntäminen sekä rokotteiden saatavuus. Keskeisenä ongelmana on ollut rokotteiden saatavuuteen liittyvät haasteet. Näkymiä Suomessa ja muissa EU-maissa heikensi vielä aiemmasta lääkeyhtiö AstraZeneca ilmoitus toimitusvaikeuksista.

Ylös