Yhdysvaltoja vaivasi äänestämisen sietämätön vaikeus

30.1.2021 klo 16:57 Kolumnit Jouko Jääskeläinen

Amerikkalainen evankelinen tiedemies David Koyzis, jonka tunnetuin kirja on Political Visions & Illusions, analysoi Yhdysvaltoja ennen presidentinvaaleja. Koyzis muistuttaa suurista ongelmista, koronasta ja rotukysymyksestä sekä suurten puolueiden jakautuneisuudesta.

Arvioidessaan ennen vaaleja puolueiden muutosta hän totesi, että demokraattien ongelma on liian pitkälle viety liberalismi. Yksittäisen ihmisen arvovalinnat saavat kohtuuttoman merkityksen.

Republikaanien ongelmaksi hän näkee kahden ristikkäisen käsityksen vaikutuksen. Tärkeää on ollut oikeus oman hyvinvoinnin parantamiseen. Kun nyt valtio on pyrkinyt suojaamaan kotimaisia markkinoita ja jopa estämään maahantuloa, on valtion merkitys kasvanut toisin kuin liberalismissa perinteisesti toivotaan. Tämä taas toimii markkinoiden ja kaupan vapauden vastaisesti.

Koyzis varoittaa uskomasta liikaa äänestämisen vaikutukseen olojen korjaamisessa. Jokainen liike tuo omat vaikutteensa vallankäyttöön. Ideologioita ei pidä liikaa ihailla.

Virkaanastujaisia edeltäneistä levottomuuksista ei kirjoittamisen aikaan ollut vielä tietoa. Mielenkiintoista kyllä Koyzis innostaa tutustumaan pieniin puolueisiin, kuten American Solidarity Partyyn, joka on luonteeltaan kristillisdemokraattinen ja asetti oman presidenttiehdokkaan.

Suomessa ääriryhmät tuntuvat karkaavan toisiltaan varsinkin äänensävyiltään.

Me kristillisdemokraatit emme ole arvoiltamme liberaaleja, mutta valmiita muokkaamaan toimintatapoja käytännön asioissa.

Me kristillisdemokraatit emme ole arvoiltamme liberaaleja, mutta valmiita muokkaamaan toimintatapoja käytännön asioissa.

Olemme konservatiiveja, mutta emme sitoudu tiettyyn tapojen sikermään, vaan elämää ja tulevaisuutta suojelevaan kristilliseen arvomaailmaan. Sen vakaus on hyvä tuote juuri nyt.

Ylös