KD ja Siniset esittävät palkkatakuuta Helsingin matalapalkka-alojen työntekijöille

5.2.2021 klo 11:42 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n ja Sinisten valtuustoryhmä ehdottaa, että Helsinki antaa palkkatakuun sitoutuen siihen, että se maksaa omille matalapalkka-alojen (alle 3.000 €/kk) työntekijöilleen vähintään samaa palkkaa kuin muut Uudenmaan kunnat maksavat.

Kristillisdemokraattien ja Sinisten valtuustoryhmä on jättänyt Helsingin valtuustossa aloitteen palkkatakuun käyttöönotosta kaupungin matalapalkka-alojen työntekijöille. Ryhmäaloitteessa esitetään, että Helsingin kaupunki työnantajana maksaisi matalapalkka-alojen työntekijöille vähintään samaa palkkaa kuin maksetaan muualla Uudellamaalla.

–Meidän on varmistettava, että maksamme osaaville työntekijöillemme vähintään samaa palkkaa kuin muut alueen kunnat

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebelingin mielestä on tärkeää, että jokainen ihminen saa työstään kohtuullista palkkaa. Helsinki on kallis kaupunki asua, mikä aiheuttaa haasteita etenkin matalapalkka-alojen työntekijöille.

–Meidän on varmistettava, että maksamme osaaville työntekijöillemme vähintään samaa palkkaa kuin muut alueen kunnat, hän sanoo.

Etenkin pelastustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön matala palkkataso on herättänyt Helsingissä viime aikoina keskustelua. Ryhmäaloitteessa esitetään siksi, että Helsinki käynnistää selvityksen siitä, millä aloilla kaupungin työntekijöille maksetaan tällä hetkellä matalampaa palkkaa kuin muualla Uudellamaalla.

Valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Toni Ahva muistuttaa, että Helsingin pitää olla vetovoimainen kaupunki.

– Tarvitsemme parhaat työntekijät huolehtimaan kaupunkilaisten peruspalveluista niin pelastustoimessa, sote-palveluissa kuin koulutuksessa. Palkkaus on myös turvallisuuskysymys, koska alipalkkaus johtaa yleistyvään sivutöiden tekemiseen ja uupumiseen, hän sanoo.

Ylös