KD:n kulttuuripoliittinen ohjelma valmistui: ”Taidemyönteinen ohjelma, joka ponnistaa taloudellisista realiteeteista”

5.2.2021 klo 10:32 Politiikka Merja Eräpolku

– Meillä on selkeästi taidemyönteinen ohjelma, jonka tavoitteet ovat korkealla, mutta joka kuitenkin ponnistaa taloudellisista realiteeteista, iloitsee Kristillisdemokraattien tuoretta kulttuuripoliittista ohjelmaa työstämässä ollut Annika Lyytikäinen.

Kristillisdemokraatit julkaisivat kulttuuripoliittisen ohjelman, jossa kulttuuria käsitellään laajasti osana ihmisen elämänkaarta sekä sen yhteiskunnallisia, taloudellisia ja hyvinvointivaikutuksia. Ohjelmaa valmisteli puolueen kulttuuripoliittinen ohjelmatyöryhmä yhteistyössä Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kanssa.

Tiina Sinkkonen on sipoolainen kunnanvaltuutettu, joka työskentelee laulajana ja laulunopettajana.

– Monien haasteiden keskellä voi herätä kysymys mihin kulttuuria ja kulttuuriohjelmaa tarvitaan, eikö ole tärkeämpiäkin asioita? Kysymys itsessään antaa jo vastauksen. Ne monet tärkeät asiat, talous, työllisyys, pandemia ohittavat helposti sen, mikä kuitenkin tekee elämästä elämisen arvoista. Yhteinen kulttuuri, yhteiset kokemukset ja historia luovat merkityksellistä elämää, muistuttaa KD:n kulttuuripoliittisen ohjelmatyöryhmän vetäjä Tiina Sinkkonen.

Koronapandemia on vaikuttanut kulttuurin tarjontaan ja kysyntään merkittävästi. Taide ja kulttuuri ylläpitävät, kannustavat ja rohkaisevat. Ne auttavat käsittelemään ja lievittämään ahdistusta, pelkoa ja muita vaikeita tunteita.

– Kukaan ihminen ei ole yksinäinen saari kaukana merellä vaan osa suurempaa kokonaisuutta, tarvitsemme toisiamme. Siksi monipuolisen yhteisen kulttuurin tunnistaminen osaksi mielekästä elämää on tärkeää. Olen iloinen, että Kristillisdemokraateilla on ohjelma, joka tuo esiin tätä tärkeää asiaa, laulajana ja laulunopettajana työskentelevä Sinkkonen sanoo.

KD:n kulttuuripoliittista ohjelmaa on kirjoitettu pandemiatilanteen keskellä, joka on heikentänyt erityisellä tavalla taiteilijoiden ja urheilijoiden toimeentulon edellytyksiä.

Ohjelmassa todetaan, että kulttuuriammateissa pysyvät työsuhteet ovat harvinaisempia kuin useimmilla muilla aloilla: projektiluontoiset työsuhteet ja osa-aika työ on yleistä. Moni työskentelee pää- tai sivutoimisesti freelancerina, yrittäjänä tai kevytyrittäjänä.

Annika Lyytikäinen on KD Nuorten puheenjohtaja, joka opiskelee musiikkia ja taloustieteitä. Kuva: Andi Balogh ARCHÈ PHOTOGRAPHY

 

– Olen valtavan ylpeä, että KD ylipäätään julkaisee laajan kulttuuripoliittisen ohjelman aikana, jolloin poliittinen keskustelu keskittyy rokotetoimituksiin ja elpymispakettiin. Ohjelma tarjoaakin ratkaisuja esimerkiksi freelancerin sosiaaliturvaan, joka on erityisesti korona-aikaan puhuttanut taidekentällä, ohjelmatyöryhmän jäsen, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen kertoo.

– Taloustieteilijänä ja viittä vaille valmiina musiikin maisterina koen, että omat osaamisalueeni lyövät uudessa ohjelmassa kättä: meillä on selkeästi taidemyönteinen ohjelma, jonka tavoitteet ovat korkealla, mutta joka kuitenkin ponnistaa taloudellisista realiteeteista. Kulttuurimyönteisen ohjelman ei tarvitse olla vasemmistopuolueen tekemä, Lyytikäinen sanoo.

Freelancer putoaa nykyisessä sosiaaliturvajärjestelmässä usein yrittäjän ja työntekijän välimaastoon ja saattaa siksi menettää oikeutensa sosiaaliturvaan.

KD:n mallin mukainen yrittäjän sosiaaliturva nostaisi lukuisat freelancerit sosiaaliturvaloukusta ja tekisi myös taiteilijan itsensä työllistämisestä houkuttelevampaa. Viron mallin mukainen, julkisen sektorin palveluna tarjottava yrittäjätili helpottaisi satunnaisten työkeikkojen vastaanottamista, ohjelmassa ehdotetaan.

Ohjelmassa muistutetaan, että taiteilijan ja luovan työn ammattilaisen tuloista merkittävä osa voi koostua tekijänoikeuskorvauksista. Pitämällä huolta vahvasta immateriaalioikeuksien suojasta myös taidekentän digitalisoituessa turvataan taiteilijoille puitteet luoda ja innovoida myös tulevaisuudessa.

Haluamme Kristillisdemokraatteina niin kuntapäättäjinä kuin valtakunnankin tasolla olla edistämässä sitä, että niin eri taidemuotoja kuin urheilunkin edellytyksiä tuetaan  päätöksenteossa.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah iloitsee siitä, että ohjelma valmistui julkaistavaksi juuri Runebergin päivänä.

– Itse olen Lapinlahdelta, joka on maineikas kulttuuripaikkakunta muun muassa Halosen taiteilijasuvun kotipitäjänä ja jossa toimii taidelukio. Lapinlahti on myös vilkas urheilupaikkakunta, jossa on hyvät edellytykset liikunnalle ja urheilulle.

– Haluamme Kristillisdemokraatteina niin kuntapäättäjinä kuin valtakunnankin tasolla olla edistämässä sitä, että niin eri taidemuotoja kuin urheilunkin edellytyksiä tuetaan  päätöksenteossa, Essayah kertoo.

Ohjelmassa muistutetaan, laajasta sanan- ja ilmaisunvapaudesta. Mutta myös siitä, että jokaiseen päätökseen julkisista kulttuurimäärärahoista liittyy lopulta myös arvo- ja maailmankuvalähtökohtia sekä kysymyksiä, jotka edellyttävät eettistä harkintaa.

– Koska taiteella ja kulttuurilla on ihmiseen merkittävä voima, on kulttuurin tuottaminen ja levittäminen mediassa ja julkisissa tapahtumissa vastuullinen tehtävä. Tämän vuoksi huomiota on kiinnitettävä erityisesti tarjontaan, joka on kohdistettu lapsille ja nuorille.

– Julkisen palvelun tuottama ja tarjoama kulttuuri on myös viesti maailmalle siitä, millaisia arvoja Suomi ja suomalaisuus edustaa.

Ohjelmassa esitetään että lapsivaikutusten arviointi lisätään osaksi merkittävämpiä kulttuurimäärärahapäätöksiä, erityisesti maksutta julkisesti tarjolla olevaa sisältöä, kuten Yleisradion ohjelmatarjontaa.

Kristillisdemokraattien kulttuuripoliittista ohjelmaa valmisteltiin puolueen kulttuuripoliittisessa ohjelmatyöryhmässä ja KD eduskuntaryhmässä, joka hyväksyi ohjelman 4.2.2021. Laaja ohjelma on luettavissa KD:n verkkosivuilla.

Ylös