”Suomi on tippumassa muiden Pohjoismaiden kelkasta” – Sari Essayah vaatii hallitusta ottamaan VM:n esittämät toimenpiteet tosissaan

9.2.2021 klo 15:35 Eduskunta Samuli Rissanen

– Karua luettavaa. Suomi on tippumassa muiden Pohjoismaiden kelkasta niin bkt:n kasvun, työllisyyden kuin tuottavuuden kasvun osalta, Sari Essayah muistuttaa valtiopäivien avauskeskustelussa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa hallitusta valtiopäivien avauskeskustelussa  tällä viikolla julkaistusta valtiovarainministeriön raportista.

– Otatteko toimenpiteet tosissanne? Aikooko pääministeri noudattaa näitä avauksia ja ehdotuksia, joita raportista nousee esille?

Sen mukaan Suomi on tippumassa verrokkimaiden kehityksestä hitaan talous- ja tuottavuuskasvun sekä alhaisen työllisyysasteen takia. Suomen talouskasvun arvioidaan olevan puolet hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa tällä vuosikymmenellä: Suomen talous kasvaa 10 prosenttia, kun vastaavasti Norjan ja Ruotsin 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

– Nämä kaikki ovat meille heikkoja näkymiä tarjoavia lukuja, Essayah sanoo.

Hän muistuttaa, että samalla hallitus toteuttaa sinällään tarpeellisen hoitajamitoituksen ja toisaalta ideologisen oppivelvollisuusiän noston.

– Ne ovat esimerkkejä siitä, millä tavalla hallitus on kippaamassa pysyviä julkisia menoja tulevien kuntapäättäjien syliin alirahoittamalla uudistukset ja jättämällä valtionosuuden vajaaksi.

Essayah kysyi millä tavalla hallitus aikoo VM:n raporttiin suhtautua.

– Otatteko toimenpiteet tosissanne? Aikooko pääministeri noudattaa näitä avauksia ja ehdotuksia, joita raportista nousee esille? Nämä ongelmat ovat suomalaisessa yhteiskunnassa pitkää olleet tiedossa. Nyt tarvitaan tekoja, Essayah sanoi.

Ylös