”EU:n elpymisrahastolla elvytetään Itä-ja Etelä-Euroopan maita Suomen kustannuksella” – Sari Essayah ja KD mukana välikysymyksessä

10.2.2021 klo 14:01 Politiikka Samuli Rissanen

Sari Essayah arvostelee kovin sanoin EU:n elpymisrahastoa, jonka nettovaikutus Suomen taloudelle voi olla jopa negatiivinen.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä osallistuu Perussuomalaisten aloitteesta tehtyyn välikysymykseen Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toisti välikysymysinfossa, että KD ei hyväksy hallituksen päätöstä osallistua EU:n elpymisrahastoon.

Kristillisdemokraattien ovat alusta pitäen korostaneet, että elpymisrahasto ja monivuotinen rahoituskehys on pidettävä erillään toisistaan.

EU:n elpymispaketilla ei ole asiantuntijoiden mukaan merkittävää hyötyä Suomen viennille

Essayah korostaa, että EU:n elpymispaketilla ei ole asiantuntijoiden mukaan merkittävää hyötyä Suomen viennille.

– Nettovaikutus voi olla jopa negatiivinen Suomelle, koska elpymisrahastolla elvytetään Itä- ja Etelä-Euroopan maita Länsi-Euroopan maiden kustannuksella, Essayah sanoo.

Välineen kertaluontoisuuteen ei Essayah mukaan usko enää kukaan muu kuin hallitus itse.

– Ranskan ja Saksan johtavat poliitikot, EKP:n Lagarde ja monet muut ovat todenneet, että välinettä voidaan käyttää jatkossakin.

Elpymispaketista piti alunperin tulla Suomelle 3,2 miljardin saanto, mutta sekin on kutistunut jo nyt noin puolella miljardilla, koska talouskasvu on kärsinyt koronavirustilanteesta odotettua vähemmän.

Essayah muistuttaa, että mikäli Suomi olisi itse ottanut lainan markkinoilta, se olisi saanut sen halvemmalla. Nyt Suomi sitoutuu vuosikymmeniksi yhteisvastuulliseen velkaan ja korkeampiin jäsenmaksuihin.

Kristillisdemokraatit ei vastusta elvyttämistä, vaan sitä, että elvyttäminen tapahtuu sitomalla jäsenmaat yhteisvelkaan vastoin perusperiaatteita.

– Elpymisväline on romuttamassa unionin oikeusperustaa ja viemässä sitä moraalikatoon. Voittajia ovat ääripäät: federalistit, jotka ovat ajaneet tulonsiirtoja ja syvempää yhteisvastuuta, sekä ne tahot, jotka puolestaan pyrkivät romuttamaan kaiken EU-yhteistyön.

– Häviäjiä ovat ne maltilliset tahot, jotka ovat haluavat kehittää eurooppalaista yhteistyötä ja sisämarkkinoita yhteisten sääntöjen kunnioittamisen, vastuullisen taloudenpidon ja no bail out -periaatteen pohjalta, Essayah arvioi.

Ylös