”Se on tulonsiirtounioni nyt” – Peter Östman siteeraa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puhetta EU:n yhteisvelasta

10.2.2021 klo 16:10 Eduskunta Samuli Rissanen

– EU:n elpymispaketti on jälleen kerran osoittanut tyhjiksi puheet EU:sta itsenäisten valtioiden tasa-arvoisena liittona, sanoipa perussopimus tai no bail out-periaate mitä tahansa, Peter Östman sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistutti eduskuntaa, että EU:n elpymispaketissa elvyttäminen tapahtuu sitomalla jäsenmaat yhteisvelkaan vastoin perussopimuksia.

– Perussopimuksista viis. Tämä elvytyssopimus on jälleen kerran osoittanut tyhjiksi puheet EU:sta itsenäisten valtioiden tasa-arvoisena liittona, sanoipa perussopimus tai no bail out-periaate mitä tahansa, hän totesi.

Östman nosti esiin myös suoran sitaatin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin useista julkisista puheenvuoroista, joissa tämä on käsitellyt sitä, miten historiallista EU-komission ottama yhteisvelka on.

– ”Se on tulonsiirtounioni nyt, piste”, Östman siteerasi Macronia.

– Joku on väärässä, joku on oikeassa. Toivottavasti Suomi tekisi oikein

Eduskunta on tänään käynyt debatin EU:n 750 miljardin suuruisesta elpymispaketista, jossa Suomi on nettomaksaja. Paketin hyötyjä ja vaihtoehtoja sille palloteltiin eduskunnan oikean ja vasemman laidan välillä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistuttaa, että myös asiantuntijat ovat antaneet aiheesta keskenään ristiriitaisia lausuntoja.

– Valtiotieteen tohtori Peter Nyberg vastustaa EU:n yhteisvelkaa ja sanoo, että sille olisi vaihtoehto. Sixten Korkman pitää elvytysrahastoa parhaana mahdollisena ratkaisuna. Tutkija Timo Miettinen vertaa pakettia Marshall-apuun, ja pääekonomisti Heidi Schauman nostaa esiin markkinakurin puuttumisen.

– Joku on väärässä, joku on oikeassa. Toivottavasti Suomi tekisi oikein, Östman sanoi.

Ylös