Milloin ja miten Suomi avataan? – Kansanedustaja Antero Laukkanen peräänkuulutti hallitukselta poistumissuunnitelmaa koronakriisistä

11.2.2021 klo 17:27 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen peräänkuulutti hallitukselta exit-strategiaa eli poistumissuunnitelmaa koronakriisistä.

Kansanedustaja Antero Laukkanen tiedusteli eduskunnan kyselytunnilla, onko hallituksella poistumissuunnitelmaa koronakriisistä. Tiistaina pääministeri Sanna Marin antoi ilmoituksen tämän vuoden hallituksen tavoitteista.

– Vaikka puheessa oli paljon hyvää, odotin pääministerin kertovan, milloin ja miten Suomi avataan ja saadaan nousuun, kun kansakunta on saanut rokotussuojan.

– Milloin torit avataan, milloin urheilutilat ja kentät. Milloin yritykset vapautetaan toimimaan täydellä teholla

– Milloin torit avataan, milloin urheilutilat ja kentät. Milloin yritykset vapautetaan toimimaan täydellä teholla, Laukkanen kysyi.

Tieto hallituksen suunnitelmasta Suomen käynnistämiseksi olisi Laukkasen mukaan tuonut toivon pilkahduksen koko kansakunnalle.

– Valitettavasti mitään tällaista viestä ei (pääministerin) puheessa ollut.

Arviolta Suomi olisi rokotettu kesän kuluessa, ehkä aikaisemminkin, jos hallitus laittaa asioihin vauhtia. Kun sitten kansakunta on rokotettu, on aika laittaa pyörät pyörimään, Laukkanen sanoi.

– Kysynkin, onko hallituksella jo suunnitelma rokotuksen jälkeiseen aikaan, kuinka Suomi vapautetaan täyteen toimintakykyyn.

Pääministeri Sanna Marin kertoi ymmärtävänsä hyvin sen tarpeen, mikä kaikilla on: Nähdä vähän varmuutta tulevaisuudessa.

– Olemme kaikki hyvin väsyneitä koronaan ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin ja ongelmiin meidän jokaisen arkiseen elämään.

– Jos minulla olisi antaa sellainen päivämäärä, sen ilomielin tekisin.

Tilanne on pääministerin mukaan kuitenkin epävarma: On paljon ongelmia tuotantolinjoissa ja Suomi ja koko EU-alue on saanut paljon vähemmän rokotteita kuin mitä on luvattu.

– Koko ajan ongelmia pyritään ratkomaan ja itse kiinnittäisin huomiota siihen, miten näitä käytännön ongelmia pyritään ratkomaan; miten saadaan kaikkiin EU:n jäsenmaihin pikaisesti mahdollisimman paljon rokotteita.

– Kun rokottaminen edistyy ja samalla kuljemme kesää ja valoa kohti, on myös näkyvissä se, että yhteiskuntaa voidaan laajemmin avata, mutta tilanne on epävarma, vaikka emme sitä toivoisi, Marin toisti.

Laukkanen arvioi, ettei pääministeri ehkä ymmärtänyt kysymystä.

– Kysyin, että onko suunnitelmaa. Turvallisen ja vakaan valtion keskeisiä ominaisuuksia on ennustettavuus ja suunnitelmallisuus; ne luovat investoinneille houkuttelevan toimintaympäristön ja uskoa tulevaisuuteen. Kriisien keskellä suunnitelmallisuuden tarve korostuu, Laukkanen korosti.

Hän muistutti, että vaikka tiesimme milloin rokotteet tulevat, näytti siltä, että suunnitelmaa rokottamiselle ei ollut.

– Nyt pelkään, että kun rokotussuoja on saatu, niin ei ole suunnitelmaa, miten kansa avataan toimimaan paremmin kuin koskaan. Tähän toivoisin vastausta, Laukkanen penäsi.

Marinin mukaan rokotuksesta on olemassa strategia, jonka hallitus hyväksyi viime joulukuussa. Sen mukaisesti rokotustyötä tekevät kunnat ja sairaanhoitopiirit. THL toimii kansallisena asiantuntijana ja tukiorganisaationa kunnille.

Taudin vakavuuden luonne lievenee, kunhan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö koronapotilaiden hoidossa ja vanhuspalveluissa ja muut riskiryhmät saadaan ensirokotettua.

Tilanteeseen liittyy epävarmuuksia, kuten virusmuunnokset.

– Sellaista varmuutta, mitä edustaja peräänkuuluttaa, meillä ei ole. Tietenkin toivomme, että ensi kesä olisi jo helpompi, Marin sanoi.

Ylös