Kristillisdemokraatit palauttaisivat kotitalousvähennyksen tason ja kehittäisivät sitä suosimaan ikäihmisten hoiva- ja kotitalouspalveluita

13.2.2021 klo 10:44 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä kotitalousvähennyksen reilu vuosi sitten tehdystä leikkauksesta pitäisi luopua. Lisäksi KD:n mielestä vähennystä tulisi kehittää hoiva- ja kotitalouspalvelujen suuremmalla korvausosuudella ja omavastuun poistamisella ikääntyneiltä.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus kritisoi Marin hallitusta siitä, että kipeästi kaivattujen tehokkaiden työllisyystoimien sijaan se on kiristänyt yritysten ja palkansaajien verotusta, leikannut kotitalousvähennystä ja syventänyt kannustinloukkuja.

– Pääministeri Sanna Marinin tapa leimata kotitalousvähennys hyvätuloisten verotueksi estää vähennyksen kehittämisen. Samaan aikaan Ruotsin demarijohtoinen hallitus on nostamassa kotitalousvähennyksen ylärajaa, KD:n puoluehallitus arvioi kannanotossaan.

KD:n mielestä vähennystä tulisi kehittää hoiva- ja kotitalouspalvelujen suuremmalla korvausosuudella ja omavastuun poistamisella ikääntyneiltä

Kristillisdemokraattien mielestä kotitalousvähennyksen reilu vuosi sitten tehdystä leikkauksesta pitäisi luopua. Lisäksi KD:n mielestä vähennystä tulisi kehittää hoiva- ja kotitalouspalvelujen suuremmalla korvausosuudella ja omavastuun poistamisella ikääntyneiltä.

Verovähennyksen määrän kasvattamisen myötä pienenevät verotulot kompensoituvat muun muassa kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvien tehtävien lisääntymisen myötä tulevien verotulojen kautta.

– Julkisen kotihoidon piiriin ikääntynyt pääsee yleensä vasta, kun kotona pärjääminen on merkittävästi heikentynyt. Omaehtoisesti hankitut palvelut ennaltaehkäisevät raskaampien palvelujen tarvetta ja tukevat kotona pärjäämistä, KD:n puoluehallitus muistuttaa.

Kotitalousvähennyksestä voivat hyötyä useimmat eläkeläiset. Vähennyksen voivat tehdä myös ikääntyneiden lapset ja lastenlapset.

– Julkinen talous ja työllisyys hyötyvät, mikäli kasvavaa ikääntyneiden joukkoa saadaan kannustettua käyttämään omaa rahaa hoiva- ja hoitopalveluihinsa.

Ylös