”Alaikäisten syyllistyminen henkirikoksiin on nuorten koulu- ja katuväkivallan jäävuoren huippu” – Päivi Räsänen toivoo lastensuojelun työntekijöille mahdollisuutta asettaa rajoja nuorille

18.2.2021 klo 16:44 Eduskunta Samuli Rissanen

– Alaikäisten syyllistyminen henkirikoksiin on nuorten koulu- ja katuväkivallan jäävuoren huippu, Päivi Räsänen arvioi eduskunnan kyselytunnilla, jossa puhutti lastensuojelun tila  Koskelan järkyttävän teinisurman jälkimainingeissa.

Räsänen muistutti eduskuntaa, että poliisi kertoo jopa 10-vuotiaista väkivaltaisiin ryöstöihin osallistuneista.

Räsänen muistutti, että Suomessa alle 15-vuotiaat eivät ole itse rikosoikeudellisessa vastuussa, mitä valitettavasti käytetään myös hyväksi.

– Vanhemmat nuoret saattavat yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi tietäen, että siitä ei seuraa rangaistuksia.

Monissa länsimaissa rikosoikeudellisen vastuun (ikä)raja on alempi: Esimerkiksi Tanskassa, Virossa ja Saksassa se on 14 vuotta ja Alankomaissa ja Kanadassa peräti 12 vuotta.

Lapsen paikka ei ole vankilassa, mutta rajat toimivat nuoren omaksi eduksi.

– Itse ajattelen, että lapsen paikka ei ole vankilassa, mutta rajat toimivat nuoren omaksi eduksi. Lastensuojelun työntekijöiltä tulee sitä huolta, että tällä hetkellä rajoja, esimerkiksi mahdollisuutta liikkumisen rajoittamiseen väkivaltakierteen katkaisemiseksi ei yksinkertaisesti riittävästi ole.

– Minua huolestutti, kun ministeri Kiuru ei luvannut tähän mitään parannusta. Eikö hallitus todellakaan halua puuttua siihen, että näitä rajoja saataisiin, Räsänen kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertasi, että Suomessa alle 15-vuotiasta ei laiteta vankilaan, vaan se on lastensuojelun paikka. Ministerin mukaan Suomessa  on verraten nuori lastensuojelulaki, mutta siihen ollaan jo tekemässä muita uudistuksia.

– Koskelan tapaus on järkyttänyt meitä kaikkia, ja se on osoitus, että yhteiskunta on epäonnistunut. Tarvitaan kaikkien panosta.  Tarvitaan sitä, että opitaan Eerikan tapauksesta, käydään läpi kaikki suositukset, jotka silloin annettiin ja pantiin täytäntöön ja mitä on vielä tehtävä. Asiaan on suhtauduttava erittäin vakavasti, Henriksson vastasi.

Ylös