– Perhevapaauudistuksen rahoitus jää suurelta osin yritysten ja työntekijöiden maksettavaksi, Peter Östman arvioi

18.2.2021 klo 17:16 Eduskunta Samuli Rissanen

Hallitus on pidentämässä vanhempainvapaan pituutta reiluun 14 kuukauteen.

– Tämä on hyvä askel lapsiperheiden tukemisen ja samalla myös syntyvyyden edistämisen näkökulmasta, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman arvioi.

Östmanin mukaan joustavuus työelämän ja perhevapaiden pitämisessä on myös monen toive.

– Vaikka uudistus tuo tähän helpotusta, säilyy esimerkiksi työsuhteessa olevan mahdollisuus pitää vapaita joustavasti aika jähmeänä. Vastaavasti uudistuksen rahoitus jää suurelta osin yritysten ja työntekijöiden maksettavaksi suurempien maksujen kautta.

Onko uudistuksessa riittävästi huomioitu vaikutukset työelämään sekä työnantajille ja työntekijöille tulevat kustannukset uudistuksesta

– Vaikka tuemme sitä ajatusta, että uudistus toteutetaan perheiden etu edellä, olisi myös perheiden etu ollut, että työllisyys sekä työelämän ja perhe-elämän joustavoittaminen olisi ollut vielä enemmän osana uudistusta, hän arvioi eduskunnan kyselytunnilla.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, onko uudistuksessa riittävästi huomioitu vaikutukset työelämään sekä työnantajille ja työntekijöille tulevat kustannukset uudistuksesta, Östman kysyi.

Sosiaali- ja terveysminsiteri Aino-kaisa Pekosen mukaan hallitus nostaa lapsen uudistuksen keskiöön ja se rahoitetaan yhdessä työnantajien, työntekijöiden ja valtion kesken ja lopulliset kustannukset määräytyvät sen mukaan kuin paljon vapaita tullaan käyttämään.

– Uudistuksessa emme ole tavoitelleet työllisyyden lisäämistä vaan tasa-arvon lisääntymistä perheissä ja yhdenvertaisuuden lisääntymistä perheiden kesken, Pekonen vastasi.

Ylös