Puoluesihteeri Maanselän tavoite: Vaalit oikeaan aikaan ja turvallisesti – oikeusministeriö ollut hidas muutoksiin

23.2.2021 klo 08:14 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä harmittelee oikeusministeriön hitautta uusien ideoiden toteuttamisessa.

Kevään kuntavaaleihin mennään näillä näkymin melko pahassa pandemiatilanteessa. Rokotuksen saaneita on vasta vähän, ja siksi moni joutuu pohtimaan vaalien turvallisuutta.

– Puoluesihteerien muodostama vaalityöryhmä on ehdottanut monia hyviä esityksiä, mutta niihin ei ole tartuttu, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo.

Hän harmittelee, että keskustelua on tähän asti käyty julkisuuden kautta.

– Haluaisimme puoluesihteeriryhmässä saada saman taustainformaation kuin virkamiehet, ja pohtia sitten niitä keinoja, joilla voitaisiin parantaa koronaturvallisuutta vaaleissa.

Puoluesihteerit ovat ideoineet äänestysajan laajentamista esimerkiksi ennakkoäänestysaikaa pidentämällä tai vaalipäivän tuplaamista sunnuntaista koko viikonlopuksi.

– Myös ulkomaiden kokemuksia on ehdotettu. Kaikkeen on systemaattisesti sanottu ei, ja väitetään aikaa nyt olevan liian vähän.

Kaikkeen on systemaattisesti sanottu ei, ja väitetään aikaa nyt olevan liian vähän.

– Tämä aiheuttaa pientä turhautumista, sillä aloitimme vaaliprosessin kuitenkin jo viime syksynä.

– Ainakin eristyksessä oleville pitäisi mahdollistaa nettiäänestys. Siinä ei olisi hybridivaikuttamisen uhkaa.

Maanselkä pohtii turvallisuutta. Lähtevätkö ihmiset vaaliuurnille, jos ovat epävarmoja?

– Huonoin juttu on se, että äänestäjät jättävät käyttämättä äänioikeutensa, mikäli eivät luota vaalien olevan turvalliset, hän muistuttaa.

 

 

Ylös