Hallitus valmis toteamaan jälleen poikkeusolot Suomessa, mutta valmiuslakia ei oteta käyttöön

25.2.2021 klo 11:35 Politiikka Samuli Rissanen

Poikkeusolojen toteaminen tarkoittaa tällä kertaa ennen kaikkea sitä, että ravintoloiden tilat voidaan sulkea. Valmiuslakia ei oteta käyttöön.

Hallitus on jälleen valmis toteamaan poikkeusolot yhteistoiminnassa presidentin kanssa. Pääministeri Sanna Marin kertoo keskustelleensa asiasta eilen presidentin kanssa.

Poikkeusolojen myötä Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkaen kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.

Tänä aikana kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on otettava käyttöön jo käytössä olevien toimien lisäksi etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Ravintoloiden sulkemisen mahdollistamiseksi hallitus toteaa poikkeusolot yhteistoiminnassa presidentin kanssa, mutta valmiuslakia ei oteta käyttöön. Poikkeusoloihin siirrytään ensi viikolla. (Kuva:Samuli Rissanen)

Lisäksi hallitus tuo eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta, joka on poikkeusolojen toteamisen taustalla vaikuttava vahva peruste. Toimet eivät kuitenkaan tulisi perustason alueilla käyttöön.

Pääministeri Sanna Marin perustelee poikkeusolojen valtuuksien käyttöönottoa sillä, että elinkeinotoimintaa ei voi sulkea kokonaan normaalilainsäädännön puitteissa, jolloin ravintoloiden sulkeminen ei olisi onnistunut ilman poikkeusolojen toteamista.

Nyt ravintoloita odottaa sulku kolmen viikon ajaksi maaliskuussa. Etämyynti ravintoloista on sallittua myös sulun ajan. Tilanne muistuttaa siten viime keväistä, jolloin ravintolat edellisen kerran suljettiin.

Vaikka valtioneuvosto toteaa poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa, valmiuslakia ei viime kevään tavoin oteta käyttöön.

Poikkeusolojen toteamisella voi olla vaikutusta kuntavaalien ajankohtaan, mutta siitä hallitus ei yksin päätä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo, kuntavaalien tilanteesta tullaan keskustelemaan lähipäivinä uudelleen puoluesihteereiden kesken.

Ylös